Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Bäddat för bråk om beskattningen av dividender

Regeringens beslut att se över beskattningen av utdelningar har lett till den största politiska tvisten hittills i vår.

Vänsterförbundets ordförande, kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki håller fast vid sitt krav på att beslutet, som innebär att stora icke-börsnoterade företag gynnas av utdelningsskatten, måste ändras.


Statsminister Jyrki Katainen (Saml) gick som katten kring het gröt på tisdagen och gav inga raka svar på journalisternas frågor om skattefördelar utan uppmanade i stället alla att ta det lugnt. Han sade att detaljerna utreds i samband med normal lagberedningsprocess.

Han besvarade inte frågan om huruvida regeringen gynnar storägare. Enligt Katainen är meningen att företag som vill växa har möjlighet att göra det.

– Är beskattningsmodellen vi nu föreslagit bättre för sysselsättningen och tillväxten än den som nu är i kraft? Garanterat.

Under ramförhandlingarna var den allmänna uppfattningen att bara några få skulle gynnas av skatteförmånen, men nu har det visat sig att det kan handla om tusentals personer.

Arhinmäki kritisk

Katainen ville inte heller kommentera Arhinmäkis krav. Han sade bara att han tycker att man i regeringen ska kunna lita på att regeringen håller fast vid de beslut den fattat.

Arhinmäki sade att han lagt märke till att man i alla partier inte har märkt hur orättvist beslutet är.

– Man kunde fråga Katainen om det är rättvist att till exempel Antti Herlin med sin egendom på två miljarder betalar mindre kapitalskatt för sina dividendintäkter än en företagare med ett mindre företag gör.

SDP:s ordförande, finansminister Jutta Urpilainen har hittills låtit bli att kommentera tvisten.