Foto: AFP/Lehtikuva/Elvis Barukcic/Alexander Kle. Serbiens premiärminister Ivica Dacic (vänster) och Kosovos Hashim Thaci.

Töväder kring Kosovo i Bryssel

En "historisk" uppgörelse mellan Serbien och Kosovo ligger i potten när premiärministrarna Ivica Dacic och Hashim Thaci möts i Bryssel under tisdagen.

Mötet i Bryssel inleddes med enskilda samtal mellan EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton och de båda delegationerna — först Serbiens, sedan Kosovos.

- Vi är redo för dialog men kommer inte att ändra åsikt. Kosovo är på rätt väg mot integrationen och som ledare för Kosovos delegation är jag redo för en överenskommelse vid det här mötet, sade Kosovos premiärminister Hashim Thaci vid ankomsten till mötet, enligt serbiska nyhetssajten B92.Th

Serbiens president Tomislav Nikolic varslade å andra sidan redan i måndags om att "ingenting kommer att vara avgörande i morgon".

- Från vår sida kommer gruppen från Belgrad inte att frångå önskemålet om att medborgarna i förbundet för de serbiska samhällena i Kosovo och Metohija ska få rätt att besluta om rättsväsendet och polisen, sade presidenten på en presskonferens i Belgrad.

Nikolic beslutade samtidigt att skicka med en av sina närmast förtrogna — biträdande premiärministern Aleksander Vucic — till samtalen i Bryssel.

"En uppgörelse finns inom räckhåll. Vi måste ta tillfället i akt", manade Catherine Ashton inför samtalen, som utmålats som de sista inom den EU-ledda dialog som under hösten och vintern kraftigt töat upp de frostiga relationerna mellan Belgrad och Pristina.

Även USA trycker på

- Vi hoppas att samtalen i morgon kommer att bli lyckosamma eftersom vi anser det viktigt för både Kosovo och Serbien att normalisera sina relationer, göra sig av med arvet från det förflutna och gå framåt både demokratiskt och ekonomiskt samt på vägen mot europeisk integration, sade amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Victoria Nuland i måndags, enligt AFP.

Som morot i samtalen lockar EU med att inleda medlemsskapsförhandlingar med Serbien och förhandlingar om ett samarbets- och associationsavtal med Kosovo.