Bild: Skärmdump från Twttr.

Twitter utan vokaler och andra aprilskämt

Ett säkert sätt att känna igen ett aprilskämt är om namnet på den intervjuade passar ämnesvalet. Men det är också lätt att ta miste. Vi har plockat fram några roliga exempel från Finland och andra länder.

Svenska Yle valde att behandla vargfrågan och publicerade en artikel om en bärbar vargskrämma som spelar upp ett ljud med hög tonhöjd. En person som gick under namnet Antti Wolff blev intervjuad i artikeln.

Det är inte bara medier som skämtar med sina lyssnare och läsare, även företag har glimten i ögat. I sin blogg meddelar Nokia att företaget börjar producera mikrovågsugnar med pekskärm. På bloggen får Olavi Huhtikuu, chef för Nokias innovationer inom hushåll komma till tals.

Mikrobloggen Twitter igen meddelade om förändringar: Det blir enbart möjligt att twittra med konsonanter och vokalen y. Den som vill använda övriga vokaler måste betala fem dollar i månaden. På  Twttr du se hur inlägg på Twitter ser ut utan vokaler.

Maaseudun Tulevaisuus igen skrev att man lyckats förädla fram en ny skalfri potatissort som stöter bort mull och smuts. Vasabladet berättade om ett försök till att rulla ut konstgräs i Hovrättsparken. Motiveringen var att det blir billigare i längden, men att konstgräset även lämpar sig för ungdomarnas festande i parken. På tidningen Pohjalainens nätsidor publicerades en "läsarbild" som visar hur en albinobjörn lufsar genom staden på väg mot centralsjukhuset i Vasa.

Aamulehti i Tammerfors varnade för radiostrålning. För att undvika den skadliga strålningen uppmanades läsarna att flytta till landet och undvika tung rockmusik. I stället rekommenderades pratprogram i lämpliga doser.

Det skämtades även på sportfronten. Jatkoaika rapporterade att man inför en ny obligatorisk intelligent hjälm för hockeyspelarna i FM-ligan. Det för att förbättra spelarnas säkerhet. Den nya hjälmen förses med sensorer som kallas för Empty Stare. Sensorerna ska kunna känna igen symptom på hjärnskakning.

Kaleva.fi hade kombinerat samhällsengagemang med sporttematik och berättade att ett medborgarinitiativ om att förbjuda pälsnäringen också kan få följder för idrottsföreningarna eftersom det nu finns ett krav på att förbjuda namn som kan kopplas ihop med pälsar. Lagen Ilves och Kärpät får alltså börja fundera på nya namn.

Atlantis och Pandora

På satjen Hotelscan går det i dag att jämföra hotellpriser på exotiska platser som Atlantis, Springfield, Tatooine och Mordor.

Den brittiska affärsmannen Richard Bransons bloggar om sitt flygbolag Virgins nya flygplan. I det ska passagerarna kunna titta på landskapet under flygplanet eftersom golvet är genomskinligt.

Google igen berättar om sitt tillskott Nose, där du kan söka efter dofter och lukter. Den brittiska tidningen New Statesman berättar om sitt modiga designbeslut: Lagom till tidningens 100-årsjubileum börjar de använda fonten comic sans.

I Sverige skriver Sydsvenskan att Malmö planerar att döpa om fem platser lagom till Eurovision Song Contest. Lorensborg blir Loreensborg och Caroli City blir Carola City. Enligt Göteborgs-Posten skulle göteborgarna bli av med spårvagnarnas gnissel med hjälp av mördarsniglar. Trädgårdsmarodörerna mals i en köttkvarn för att sedan smörjas in på rälsen enligt tidningen.

Ett skämt som många Uppsalabor hade kunnat uppskatta om det var sant var det om hundra extrainkallade poliser som skulle stoppa det offentliga urinerandet vid valborgsfirandet.
Poliser var på tapeten även på Twitter där Södermalmspolisens yttre befäl berättade om nya patrullmetoder.

"Äntligen klart. I sommar provar vi att patrullera i luftballong. Lika bra överblick som helikopter, men billigare, miljövänligare. Spännande", stod det.

Tipsa redaktionen om fler roliga exempel i kommentarsfältet under. Vi uppdaterar artikeln kontinuerligt.