Foto: Lehtikuva/AFP/Kim Jae-Hwan. Sydkoreanska stridsvagnar förflyttar sig över en temporär bro under en militärövning i staden Hwacheon nära den nordkoreanska gränsen. Bilden är tagen den 1 april.

"Inga tecken på militära åtgärder"

Även om krigsretoriken mellan Nord- och Sydkorea låter allvarlig, tror en Koreakännare som Hbl talat med inte att något fullskaligt krig bryter ut.

– Jag antar att krigshotet rinner ut i sanden. Det finns inga tecken på riktiga militära åtgärder, säger Koreaexperten Antti Leppänen från Helsingfors universitet.

Den upptrappade retoriken mellan de båda länderna mynnade natten till lördag ut i att Nordkorea går in i ett krigsläge gentemot Sydkorea. Nordkorea varnade då för att alla militära provokationer leder till en "fullskalig konflikt och kärnvapenkrig".

Leppänen ser inte att FN eller någon annan instans blandar sig i konflikten i det här läget.

– Det finns inget att förhandla om. Inte kommer USA och Sydkorea att säga upp sin militärallians. Sydkorea kommer heller inte att stänga den amerikanska basen i landet.

Enligt Antti Leppänen grundar sig Nordkoreas makt på landets armé.

– USA är Nordkoreas största fiende och orsaken till att de utvecklade kärnvapen. Men frågan är hur sofistikerade dessa är. Det är onödigt att vänta sig att Nordkorea skulle ge upp dem.

Vad innebär krigsretoriken för vanliga nordkoreaner?

– Jag har läst sydkoreanska tidningar som förmedlar att rädslan för ett krig sprider sig bland de rika i Nordkorea. De är oroliga för att de förlorar sin ställning om det blir krig. Men man måste komma ihåg att de uppgifter som sipprar ut från Nordkorea är osäkra.

Läs alla artiklar om den koreanska krisen här