Foto: EPA/Yahya Arhab. Bilden är tagen den 29 mars i Sanaa, som drabbats av översvämningar efter kraftiga regn.

Tuomioja till Hbl: Livstecken från de kidnappade

– Vi har hört livstecken från dem (de kidnappade finländarna) för en tid sedan. Jag kan inte precisera hur länge sedan det var, säger utrikesminister Erkki Tuomioja till Hbl på telefon från Addis Abeba.

Det är nu hundra dagar sedan två finländare och en österrikare kidnappades i Jemens huvudstad Sanaa. Fram tills i dag har det inte funnits någon information om finländarnas situation.

Har man haft kontakt med den kidnappade österrikaren? 

– Det kan jag inte ge ett exakt svar på, säger Tuomioja.

Tidigare i dag sade utrikesministern till FNB att det krävs tålamod i kidnappningsutredningen. Till Hbl säger han att det till exempel räckte ett år innan den kidnappade schweisiska kvinnliga läraren kunde friges.

– Min uppfattning är att de jemenitiska myndigheterna tar det här på allvar. Det ligger i (den jemenitiska) regeringens intresse att förbättra säkerheten i landet.

Utrikesministern gjorde i dag ett överraskningsbesök i Jemen då han träffade president Abdo Rabbo Mansour Hadi och utrikesminister Abubakr Al-Qirbi. Tuomioja fortsätter nu sin rundresa på Afrikas horn. Resan har varit planerad sedan i höstas, det vill säga innan kidnappningen.

På utrikesministeriet understryker man att besöket inte var ett led i en eventuell fritagning av de kidnappade.

Läs också:

Jemen utesluter inte kraftåtgärder mot kidnappare

"All rapportering kan försätta gisslan i livsfara"

Schweizisk kvinna fri från kidnappare i Jemen