Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Utrikesminister Tuomioja besökte Jemen

– Det behövs tålamod för att utreda de kidnappade finländarna. Det finns orsak att tro att jemeniterna gör allt de kan för att lösa situationen, säger utrikesminister Erkki Tuomioja till FNB. Han besökte i dag Jemen.

Det finska paret rövades tillsammans med österrikisk man bort i december i Jemen. Ingen av de tre har frigetts.

Tuomioja talade med Jemens president Abdo Rabbo Mansour Hadi och utrikesminister Abubakr Al-Qirbi. De gav Tuomioja en inblick i säkerhetsläget och den politiska situationen i landet.

På utrikesministeriet understryker man att besöket inte var ett led i en eventuell fritagning av de kidnappade.

Tuomiojas Jemen-besök var en del av ministerns rundresa på Afrikas horn. Resan har varit planerad sedan i höstas, det vill säga innan kidnappningen.

Lösensumma utesluten

På en video som publicerades på Youtube den 22 februari vädjade den 26 år gamla österrikiska Dominik Neubauer till regeringarna i Österrike, Jemen och EU att inom sju dagar betala den lösen som kidnapparna kräver, annars skulle de ta livet av honom.

Vem som krävde och hur mycket fanns det inga bekräftade uppgifter om men det ryktades om åtta miljoner euro. Österrike svarade snabbt att det är uteslutet att landet betalar lösen.

Då tidsfristen löpte ut för snart en månad sedan försvann videon med hans tårfyllda vädjan i alla fall från Youtube, med ett meddelande om att kontot därifrån videon laddats upp är borttaget.

Därefter har tystnaden varit total, överallt. Ingen avrättningsvideo, inga nya krav och inte heller ett enda ord om var de två finländarna som kidnappades samtidigt befinner sig, eller hos vem.

För en månad sedan bedömde den svenske terrorismforskaren Magnus Ranstorp i en intervju för Hbl att det finns två tänkbara lösningar på Neubauers öde. Den ena är att det inom rimlig tid laddas upp en ny video på något annat forum där man visar hans avrättning.

Den andra är att kidnapparna inte gör det utan ställer något nytt eller några nya krav, i något skede. I det senare alternativet finns ett antagande inbyggt om att Neubauer är den här grupperingens enda trumfkort, det vill säga att han och det finländska paret separerats i något skede.

al-Qaida-tes stärks

Vid Utrikesministeriet i Finland vill man över huvud taget inte ta ställning till om tystnaden kring Neubauer är bra eller dålig:

– Vi vet inte och det lönar sig inte att börja spekulera, sade ministeriets kommunikationsdirektör Jouni Mölsä till Hbl i fredags.

Andra frågor som fortfarande förblir obesvarade, mer än tre månader efter att de tre kidnappades i Sanaa mitt på ljusa dagen, är förstås vem som förde bort dem, och vad som hände sedan.

Det är närapå omöjligt att få tillförlitlig information om detta, delvis beroende på att ingen vet och delvis beroende på att om någon vet så säger de ­ingenting med hänvisning till offrens säkerhet och den extremt delikata politiska situationen i Jemen, som de finländska representanter som befinner sig i landet ska ha liknat vid en vandring på ett tunt äggskal.

En stark teori är i alla fall att någon stam, eller en av Jemens många kriminella grupper, utförde själva bortförandet. Därefter har gisslan sannolikt sålts vidare och ju längre tystnaden råder, desto starkare blir antagandet om att de befinner sig hos någon gruppering som faller inom al-Qaidas ideo- logiska referensram.

Stammarna, som står bakom den stora delen av kidnappningarna, brukar vara snabba med att ställa sina (vanligtvis lokala) krav. al-Qaida är känt för att öka den psykologiska pressen genom långvarig tystnad.

Om det är så att finländarna, eller österrikaren, hålls hos en al-Qaida-falang så är det högst sannolikt att gisslans identiteter, som Utrikesministeriet i Finland och Österrike med hänvisning till deras säkerhet strikt tiger om, är kända hos dem som håller européerna.

Extremorganisationerna är i många fall betydligt mer tekniskt bevandrade än man vill tro. I en internationell rapport om jihadterroristerna från 2008 konkluderas bland annat att infrastrukturen på deras teknik sedan 11 september-attentatet utvecklats markant, och att internet numera är en central och vedertagen del av deras kommunikationsstrategi.

Antagandet om att en avlägsen terroristgrupp, om det är hos en sådan gisslan befinner sig, inte skulle googla fram information precis lika avancerat som vem som helst annan är alltså felaktigt.

Vid Utrikesministeriet understryker Jouni Mölsä ändå att all medierapportering kan försätta gisslan i direkt livsfara.

– Vi fokuserar på samarbete med Jemens regering och säkerhetsmyndigheter eftersom de har huvudansvaret för utredningen. All offentlig information om ärendet försvårar utredningen och därför kan vi inte kommentera några detaljer. Det lönar sig att minnas att alla kommentarer som publiceras kan nå kidnapparna.

I veckan skadades en rysk rödakors-arbetare när beväpnade män sköt mot hennes bil mitt i Sanaa. Vad säger detta om säkerhetssituationens utveckling i Jemen, Jouni Mölsä?

– Den är ytterst dålig. Av den orsaken rekommenderar UM fortfarande att man helt avstår från att resa till Jemen.