Foto: Lehtikuva/AFP/Patrick Baz. Ungdomar framför Faneromeni-kyrkan i huvudstaden Nicosia i dag.

"Cyperns åtgärder är tillräckliga"

Det räcker troligtvis att ta itu med storinvesterarna i de cypriotiska bankerna för att se till att kraven från de EU-länder som gett landet stödpaketet uppfylls, säger Nordeas chefsekonom Roger Wessman.

På så sätt kan finansieringen av de cypriotiska bankerna fortsätta tills vidare, menar han.

Cyperns centralbank uppger att storinvesterarna får 37,5 procent av deras besparingar som överstiger 100 000 euro som aktier i banken. Dessutom fryser man möjligheten att lyfta tillgångarna på bestämd tid.

Wessman påpekar ändå att Cypern troligtvis går in i en djup recession, vilket kan förutsätta nya åtgärder senare. Bankerna har varit den största ekonomiska sektorn i landet vid sidan av turismen. Nu kan landet inte få sina inkomster från bankerna som tidigare.

Värdet på aktierna från de cypriotiska bankerna ligger i botten, och deponenterna får enbart tillbaka en bråkdel av sina investeringar genom att sälja aktierna. När Cyperns ekonomi någon gång hämtar sig, kan inte värdet på bankaktierna återhämta sig, säger Wessman.

EU-länderna, EU-kommissionen, ECB och IMF kräver att Cypern hostar upp närmare sex miljarder euro för att få stödpaketet på 10 miljoner euro.