Foto: LEHTIKUVA/Trond H. Trosdahl

Hautalas hemadress sprids på ryskt nät

Skyddspolisens och statsrådets säkerhetsavdelning måste i går i brådskande ordning se över säkerhetsåtgärderna kring biståndsminister Heidi Hautala.

Heidi Hautalas (Gröna) namn förknippades i går med terrorism i den ryska regeringens officiella språkrör Rossijskaja Gazeta. På flera Kremlstödda internetsajter sprids nu Hautalas hemadress i skrivelser som är hatiska.
Nätskriveriet uppgavs ha intensifierats under gårdagen.

Säkerhetsmyndigheterna avslöjar som brukligt är inte vilka åtgärder man vidtagit. Både statsrådets säkerhetsavdelning och Skypo bekräftar att man tar händelsen på stort allvar.

Rossijskaja Gazeta redogör i artikeln för Hautalas omtalade svarta dörreparation och påpekar att hon varit vice ordförande för ”antiryska Finsk-ryska medborgarforumet, som har en direkt koppling till tjetjenterroristernas Kavkaz-Center”. Tidningen noterar att Hautala låtit förstå att ”Moskvas hand” ligger bakom avslöjandena mot henne.

Tidningen hänvisar till anonyma finländska politiska forskare som räknar med att Hautala måste lämna sin ministerpost före sommaren på grund av dörrskandalen.

”Hennes parti, De gröna, tolererar säkert inte att han hon blandar ihop sina ekonomiska och personliga skandaler med politiken”, resonerar RG.

Bäckman i farten

Enligt Uusi Suomis uppgifter står docent Johan Bäckman som uppgiftslämnare också i det här fallet. Han har tidigare agerat källa när tidningen skrivit om de uppmärksammade barnomhändertagandena.

Allvarligare ur Hautalas säkerhetssynpunkt är att de Kreml närstående internetsajterna REX och Baltinfo på onsdagen publicerade pressmeddelanden av Bäckman som uppges ha innehållit Hautalas adressuppgifter.

Bäckman har också i nyhetsförmedlingen kopplat ihop Hautalas fästman Andrej Nekrasov med den nyligen avlidne Putinmotståndaren Boris Berezovskij. Hautala har gjort sig känd för att ha kritiserat Rysslands människorättspolitik. Även hennes fästman är känd regimkritik- er.

Vad polisen närmast kan göra är att postera ut poliser som håller ett vakande öga på hennes våning i Helsingfors. Sådana åtgärder är rutin när exempelvis någon ambassad bedöms vara utsatt för hot.