Foto: Hbl-arkiv/Karl Vilhjálmsson. Ståtliga Villa Bensow ägs av Bensows barnhemsstiftelse och hyrs till hälften av stiftelsens styrelseordförande Valter Gadolin som har meddelat att han kommer att flytta ut ur villan. Hbl försökte i går nå Gadolin, men han svarade inte i telefon. 

Polisen utreder Bensows barnhem

Polisen misstänker flera personer i ledningen för Stiftelsen Bensows barnhem Granhyddan för missbruk av förtroendeställning. Kriminalöverkommissarie Tarmo Lamminaho utesluter inte ytterligare brottsrubriceringar.

– Det stämmer att vi har startat en förundersökning. Vi håller nu på och samlar in information från olika håll, säger kriminalöverkommissarie Tarmo Lamminaho på polisen i Västra Nyland som fick ta sig an Bensows stiftelse efter att biträdande riksåklagaren Jorma Kalske gav polisen i uppdrag att ta itu med stiftelsen.

Lamminaho säger att flera personer i Bensows operativa ledning och styrelsemedlemmar som lett stiftelsen under 2000-talet är misstänkta.

– I det här skedet är de misstänkta för missbruk av förtroendeställning, men det kan senare komma andra brottsrubriceringar in i bilden, säger Lamminaho.

Ännu har polisen inte hört några vittnen eller misstänkta. Lamminaho vill inte kommentera om polisen har gjort någon husrannsakan eller om det finns i planerna.

Då Hbl i måndags ringde upp Lamminaho i ärendet Bensow sade han att han inte kunde tala i telefon eftersom han var upptagen med något som han kallade en ”actionsituation”.

Handlade ”actionsituationen” om Bensows stiftelse?

– Det kommenterar jag inte. Men vi har nog andra ”actionsituationer” här på polisen också än Bensows, säger Lamminaho.

Lamminaho kommer i brottsutredningen att utnyttja den sakkunskap som finns inom polisen efter utredningarna mot stiftelserna Nuorisosää­tiö och Urheiluopistosäätiö som var inblandade i den så kallade valfinansieringshärvan.

– Inte tänker vi uppfinna hjulet på nytt. Självfallet använder vi den expertis vi redan har på det här området.

Lamminaho uppskattar att polisundersökningen kommer att dröja flera månader. Tidigast i höst vet man om det blir åtalsprövning.

Det var i fredags som förundersökningen kom i gång. Sedan dess har polisen vidtagit åtgärder, bekräftar Lammin­aho men vill inte precisera vad som gjorts.

Hbl har tidigare avslöjat hur styrelsen för Bensows barnhem har lagt ner barnhemsverksamheten trots att stiftelsens enda uppgift från början var att upprätthålla hem för värnlösa barn, och hur personer med koppling till stiftelsen har bott i villor som ägs av stiftelsen.

I vintras utredde Patent- och registerstyrelsen (PRS) verksamheten i Bensows stiftelse. PRS kom fram till att stiftelsen har haft arrangemang med sin närmaste krets som inte motsvarar allmän avtalspraxis. Utredningen fick PRS att anmäla stiftelsen till åklagaren.

Ommöbleringar i styrelsen
Styrelsemedlemmen Iselin Krogerus-Therman säger att det lutar mot ommöbleringar i styrelsen vid årsmötet i juni.

– Misstankarna har skadat stiftelsens rykte. Det måste ske förändringar i styrelsens sammansättning, men det är viktigt att stiftelsen har en funktionsduglig styrelse och därför har vi inte gjort några radikala drag i det här skedet, säger Krogerus-Therman.

Krogerus-Therman som har suttit med i styrelsen sedan början av 2000-talet säger att hon inte har upplevt några oegentligheter på styrelsemötena.

– Men stiftelsens fastigheter sköttes av en fastighetskunnig trojka inom styrelsen. Med facit i hand kan man säga att det var ett misstag att inte alla frågor behandlades av styrelsen, säger hon.

För tillfället låter stiftelsen göra en utredning om vilket slags barnskyddsverksamhet den i framtiden ska syssla med.

– Stiftelsen kommer också i framtiden att satsa på värnlösa barn, till exempel kan det handla om förebyggande verksamhet, säger Krogerus-Therman.