Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki. Producenten, regissören Claes Olsson.

Claes Olsson får SFV:s kulturpris

Filmregissören Claes Olsson får Svenska folkskolans vänners stora kulturpris.

Filmregissören Claes Olssons händer har omvandlat många av de stora finlandssvenska böckerna till film. I dag belönas han med SFV:s stora kulturpris på 15 000 euro.

– Det finns många orsaker att göra film också på svenska i Finland. För mig har det varit viktigt att förmedla att det finns en finlandssvensk verklighet som delvis skiljer sig från den nationella finländska historien, säger Claes Olsson, filmregissör, producent och manusförfattare.

Olsson får Svenska folkskolans vänners (SFV) stora Kulturpris för att han genom en banbrytande och långvarig insats visat att det går att göra film på svenska i Finland. Olsson har regisserat bland annat filmerna Colorado Avenue och Underbara kvinnor vid vatten.

SFV belönade kulturella mångsysslarer M.A. Numminen med brobyggarpriset på 10 000 euro. Artisten, sångare, kompositören och författaren Numminen får priset för sin positiva, nyfikna och lekfulla attityd till svenskan som genomsyrar hans konstnärskap.

Tio svensklärare runtom i landet belönades med stipendier på 5000 euro. Cristoffer Grönholm-priset (10 000 euro), som tillfaller en förtjänstfull lärare i svenska, gick till Sisko Harkoma.

Folkbildningspriset på 10 000 euro går till ambassadör Ralf Friberg. Han har jobbat som både politiker, diplomat och journalist och får priset för sin breda verksamhet för den finlandssvenska befolkningen.

Läs en längre intervju med Claes Olsson i torsdagens tidning!