Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

MTV3: Ärkebiskop Mäkinen stöder jämställd äktenskapslag

Ärkebiskop Kari Mäkinens uttalande om samkönade äktenskap väcker förvirring efter en tv-intervju i MTV3. Först tolkades Mäkinen ha gett sitt stöd för äktenskap mellan personer av samma kön, men senare kom ärkebiskopen med en dementi.

Ärkebiskop Kari Mäkinen gästade i går MTV3:s morgonsändning Huomenta Suomi och grillades där om sin inställning till samkönade äktenskap. Efter intervjun tolkades Mäkinen ha gett sitt stöd för att personer av samma kön skulle få gifta sig.

Men senare under dagen gick ärkebiskopens stab ut med en dementi där man lät förstå att Mäkinen inte hade tagit ställning till äktenskapslagstiftningen, utan bara hade signalerat att alla borde behandlas jämlikt i samhället.

”Ni anser alltså att par av samma kön inför lagen borde ha samma ställning som heterosexuella i äktenskap, lagstiftningsmässigt, beträffande egendom och allting annat”, frågade tv-journalisten Lauri Karhuvaara, varpå  Mäkinen svarade att han ser det som ett viktigt mål.

Tv-intervjun fick de olika falangerna inom kyrkan att reagera kraftigt.

– Det är mycket positivt att ärkebiskopen tar ställning på det här sättet och det är helt i linje med vad han har sagt tidigare. Men jag tror nog att det kommer att komma reaktioner från andra sidan också. Risken är att debatten blir ännu mer polariserad, säger Karl af Hällström, kyrkoherde i Lovisa.

”Större tvistefråga”

Hbl ringer också upp prosten Henrik Perret som är generalsekreterare för Teologiska institutet i Finland och som i sitt senaste blogginlägg på internet bekymrar sig över att biskoparna ”signalerat att de stöder samkönat äktenskap och anser utlevd homosexualitet oproblematisk.”

– Kyrkan väljer en olycklig väg om kyrkans ordning blir viktigare än kyrkans lära. En kyrka som blir en spegelbild av samhället kommer inte att kunna hjälpa och intressera folk, säger Perret.

Enligt Perret är frågan om äktenskap mellan homosexuella en mycket större tvistefråga för kyrkan än frågan om kvinnliga präster.

Anser du att det är en villo­lära om kyrkans inställning till äktenskapet ändras så att den börjar viga personer av samma kön?

– Det är definitivt ett avsteg från synen på äktenskapet så som äktenskapet alltid har uppfattats inom de kristna kyrkorna. Om kyrkan godkänner äktenskap mellan homosexuella, avviker kyrkan från Bibelns ord, säger Perret.