Foto: Hbl-arkiv

Upp till hundra snuskurirer på vissa färjavgångar

Mikael Lindgren, operativ chef på tullverket i Stockholm, berättar att snustrafiken på Eckerölinjens färja mellan Eckerö och Grisslehamn har ökat i vinter när andra fartyg legat på varv.

– Vi har fått väldigt många tips från allmänheten med önskemål om att vi måste göra något åt snustrafiken på Eckerölinjens fartyg. Det kan finnas upp till hundratalet snuskurirer vissa avgångar, berättar han.

Det säljs ungefär lika mycket snus ombord som tidigare men köparna håller sig till regelverket som säger att man får föra in snus för upp till 4 300 kronor per resa.

– Vi gör bara få kontroller nuförtiden. Vi gör andra prioriteringar och dessutom har snustrafiken ändrat karaktär. När vi har gjort kontroller så har vi inte beslagtagit särskilt mycket snus, säger Lindgren.

Har snustillverkarnas tidigare försök att stävja trafiken med hjälp av olika texter på dosorna haft någon effekt alls?

– Vi hade helst sett att snus jämställs med tobak i skattehänseende och att lagen skulle ändras. Men i stället har tillverkarna nu tagit itu med problemet på egen hand och har beslutat införa nya dosor med texten duty free, skattefri, på. Det kommer att ha en helt annan inverkan än de tidigare försöken med märkning. Om det står duty free på dosorna så kommer ju ingen att betala fullt pris längre för dem i tobakshandlarna i Sverige.