Tapani Yli-Saunamäki i hovrätten i dag. Foto: Lehtikuva / Markku Ulander

Nova-försvaret bestred marionettstyrelse

Den sista rättegången i Novahärvan är inledd. Nu handlar det om vem som i verkligheten ledde föreningen Kehittyvien maakuntien Suomi som delade ut valbidrag.

Åklagaren hävdar att föreningen leddes av en marionettstyrelse. De tidigare Nova-cheferna Arto Merisalo och Tapani Yli-Saunamäki hörde till dem som hade den verkliga makten trots att de inte ingick i styrelsen.

– Det handlar inte om valbidrag, utan om att föreningen hade en marionettstyrelse som inte hade något att göra med föreningens verksamhet, sade åklagaren.

Arto Merisalo och Tapani Yli-Saunamäki åtalas bland annat för registeranteckningsbrott.

Båda bestred åtalen. Merisalo sade att föreningen agerat precis som otaliga andra föreningar.

– Styrelsemedlemmar är alltid styrelsemedlemmar och de praktiska sakerna sköts av andra personer. Jag tycker inte det är något konstigt med det.

Merisalo hördes via video på grund av hälsoskäl. Han sade att hans uppgift var att samla in pengar av företag till föreningen.

Föreningen delade ut cirka 400 000 euro i valbidrag i samband med riksdagsvalet 2007.

Många blivande ministrar fick stöd

Merisalo redogjorde för föreningens verksamhetsidé i rätten. Han sade att tanken helt enkelt var att samla in allt stöd på ett ställe och dela ut bidragen till kandidater som fyller donatorernas kriterier.

Merisalo sade att bidragsgivarna inte ville att det utåt skulle se ut som att de driver på en borgerlig regering. Exempelvis därför fanns det inte en enda affärsman som gett valbidrag i föreningens styrelse.

– Kundklientelet för företagen som vi representerade utgjordes av allt från kommunister till samlingspartister, förklarade Merisalo.

Merisalo sade att föreningen valde att stöda uppskattade kandidater från landsbygden som förstod sig på näringslivets behov. Av kandidaterna som fått bidrag fick fler än tio en ministerpost efter valet.

– Tapani hade ett överlägset spelöga då han pusslade ihop vår lista, sade Merisalo om Yli-Saunamäkis insats.

Yli-Saunamäki preciserade att han inte ensam utformade listan.

Hovrätten hoppas kunna ge sina domar i hela Novahärvan i slutet av juni.