Cypern har inget alternativ

Cypern har inget annat alternativ än att beskatta stora bankinsättningar, bedömer Handelsbankens chefsekonom Tiina Helenius. Annars blir landet utan stöd från Europeiska centralbanken.

Tjänstemannakällor uppger att Cypern enades om en skatt på 20 procent på banktillgångar över 100 000 euro i landets största bank i går. I övriga banker är skatten fyra procent.

Handelsbankens chefsekonom Tiina Helenius tror att den största banken beskattas hårdast på grund av de ryska storplaceringarna. Enligt henne är Cyperns tid som ett land med låg kapitalbeskattning förbi, och framför sig har landet istället ett strikt återhämtningsprogram.

Helenius spår att de ryska pengarna letar sig bort från Cypern. Hon tror däremot inte att bankflykten sprider sig till övriga Europa, eftersom Cypern inte beskattar små banktillgångar. 

Presidenten: Läget mycket allvarligt

Cyperns president Nicos Anastasiades beskriver landets ekonomiska läge som mycket allvarligt.
Det blir mycket svårt att rädda Cyperns ekonomi och att undvika kaos om landet inte kan enas om villkoren för EU:s stödpaket tills imorgon, låter presidenten meddela genom sin informatör.

Eurogruppens finansministrar samlas i Bryssel för att besluta om stödpaketet i kväll.