EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Framsteg på Cypern – men inget avtal

"Betydande framgångar" har skett i förhandlingarna på Cypern – men omröstningen om bankskatten skjuts upp. I kväll möts EU:s finansministrar för att dryfta Cypernfrågan.

Cyperns finansminister Michalis Sarris var försiktigt optimistisk på lördagen och sade att betydande framsteg har gjort i förhandlingarna mellan Cypern, EU, Europeiska centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF.

Men något slutligt avtal fanns inte och Sarris sade att flera frågor ännu är öppna.

Cyperns parlament sammanträdde mot förväntningarna inte i går för att behandla skatten på bankinsättningar, meddelar Sokratis Sokratous vid kammarens sekretariat till nyhetsbyrån CNA. En omröstning väntas i dag.

Frågan om hur stor engångsskatt som ska tas ut på bankmedel är en av de kvistigaste att lösa. Småsparare lär slippa skatt, medan kontotillgångar över 100 000 euro med all sannolikhet blir beskattade. I går talade Sarris om en engångsskatt på så mycket som 25 procent på kontotillgångar över 100 000 euro i Bank of Cyprus.

Den är östatens största bank, men bara runt 10 procent av insättningarna där tros komma utifrån eurozonen. Den mest problemtyngda banken, Laiki, kan komma att rekonstrueras genom en uppdelning i en "sund" och en "osund" del.

Ett genombrott kom i fredags kväll när parlamentets ledamöter bland annat bestämde att en så kallad solidaritetsfond ska startas. Tanken är att pengar ur en del pensionsfonder ska placeras där.
Eurozonens finansministrar kommer att mötas i Bryssel i morgon klockan 19 finsk tid, enligt eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Tiden är knapp
Stödet från ECB till Cyperns banker upphör redan på söndagen om ingen uppgörelse om nödlån på 10 miljarder euro från EU och IMF är på plats då.

Förutom krisfonden röstade parlamentet i fredags kväll ja till att ge myndigheter rätt att kontrollera banktillgångar för att hindra att kunderna rusar för att ta ut sina pengar när bankerna öppnar igen. Det är tänkt att ske på tisdag efter att bankerna då varit stängda i tio dagar.

Som en följd av de stängda bankerna är bristen på växelpengar stor och företag har börjat kräva direkt kontantbetalning vid varuleveranser. Det kommer att leda till varubrist inom några dagar, varnar detaljhandeln.