Skärmdump från DN.se

DN: Bussresenärer delades upp enligt hudfärg

Busspassagerare som åkte från Stockholms centrum till Grisslehamn för att ta Eckeröfärjan till Åland delades upp i två olika bussar: en för dem med svenskt utseende och en för dem med utländskt utseende, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Dagens Nyheter skedde uppdelningen vid flera tillfällen under onsdagen och torsdagen. Redan på Cityterminalen där bussarna startade skedde uppdelningen av passagerare i olika bussar.

– När jag, min bror och en kamrat till oss skulle åka från Cityterminalen till Grisslehamn i onsdags blev vi placerade i en buss där vi snart upptäckte att alla som gick ombord hade utländskt utseende. När vi tittade ut genom bussens fönster såg vi att alla som såg ”svenska” ut visades in i en annan buss, säger Samer Chatila som är född i Sverige och studerar på Åland.

Han och hans bror hör till dem som känner sig förolämpade, kränkta och diskriminerade. Många andra passagerare har också reagerat på förfarandet. Enligt busschauffören handlade uppdelningen om att en buss var för dem som förbokat resan och den skulle gå direkt till hamnen, medan den andra bussen skulle plocka upp passagerare på vägen. Men någon biljettkontroll genomfördes aldrig, enligt passagerarna.

– Chauffören sa att om vi inte gillade systemet så var det bara för oss att gå därifrån, säger Samer Chatila till DN.

Bussarna till och från Grisslehamn körs av People Travel Group åt Eckerölinjen. Företaget har plockat bort chauffören som sägs stå bakom uppdelningen av passagerare i olika grupper.

Reder ut frågan

Christer Litzell, vd för Veoliaägda People Travel Group (PTG) som kör Eckerölinjens resenärer från Stockholm till Grisslehamn, sade på lördagen att företaget nu ska utreda vad som hänt och varför.
– Det är inget vi står för och det överensstämmer inte med våra värderingar, säger han till TT.

Bussföretaget fick reda på vad som inträffat vid bussarna genom artikeln i DN.
– Vad jag vet har ingen hört av sig direkt till oss och rapporterat händelsen.

Chauffören som ska ha delat upp de resande mellan bussarna är inte i tjänst i helgen, och enligt Christer Litzell är han inte avstängd.

Enligt DN skulle uppdelningen av passagerare ha skett under tre dagar. Chauffören hade delat upp passagerare som reser för att köpa snus, så kallade ligor, och  vanliga resenäer i olika bussar. Orsaken är att "ligorna" upplevs som störande då de ber om andra passagerares biljetter för att kunna köpa mer snus.

PTG ska på måndag närmare undersöka händelsen och ger innan dess inga ytterligare kommentarer.

– Jag vill inte spekulera förrän jag har fakta. Det är ett så pass känsligt ärende, säger Litzell.