Merkel: Cyperns affärsmodell är död

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill inte se att Cypern sparkas ut ur eurozonen, men hon tillägger att cyprioterna måste inse att deras affärsmodell är död, rapporterar Reuters med hänvisning till parlamentskällor i Berlin.

 

Hon förklarar samtidigt att hon anser att det vore oacceptabelt om Cyperns regering väljer att använda cypriotiska pensionsavsättningar för att täcka upp den akuta kassabristen.

Cyperns regering har erbjudits nödlån på 10 miljarder euro från euroländerna och IMF och fortsatt likviditetsstöd till landets banker från ECB om man kan få fram 5,8 miljarder euro på egen hand.

Mer nödlån är inget alternativ. Det skulle pressa upp landets statsskuld till cirka 130 procent av BNP och IMF anser att detta skulle bli en ohanterligt stor skuldbörda.

Kompositionen av statsskulden och juridiska begränsningar försvårar samtidigt en skuldnedskrivning av det slag Grekland gjorde i fjol. För att undvika statsbankrutt återstår därmed enligt de flesta bedömare bara att ta fram pengarna ur banksystemet, vars tillgångar motsvarar 700 procent av landets BNP.