Blomsterfondens egendom. Stiftelsen Blomsterfondens fastigheter i Kottby kvarstår i Blomsterfondens ägo och hyrs ut till Folkhälsan Syd som tar över verksamheten. Foto: Niklas Sandström

Stor fusion av äldreboenden i Helsingfors

Stiftelsen Blomsterfonden och Stiftelsen Brummerska går samman med Folkhälsan. Samgången innebär att drygt 500 personer i Helsingfors kommer att bo i äldreboenden som drivs av Folkhälsan Syd.

Tre organisationer inom den svenskspråkiga äldreomsorgen i Helsingfors går samman. Det här sker genom att Blomsterfonden och Brummerska hemmet överför hela sin verksamhet på Folkhälsan.

– Visst kom beskedet som en överraskning. Nyheten togs emot med blandade känslor, men det här kan bli helt bra. Vi som jobbar på Blomsterfonden vet att personalbehovet är stort i framtiden och vi kommer också i fortsättningen att finnas här för pensionärerna, säger Karola Mäkynen, avdelningsansvarig på Blomsterfonden i Helsingfors.

Det var i går morse som personalen fick information om den stora förändringen. Också klienterna har informerats. Då Stiftelsen Blomsterfonden och Stiftelsen Brummerska Hemmet i sommar överför sin verksamhet på aktiebolaget Folkhälsan Syd, övergår de anställda i Folkhälsans tjänst som gamla anställda.

Samgången innebär att drygt 500 personer i Helsingfors kommer att bo i äldreboenden som drivs av Folkhälsan Syd. Stiftelsen Blomsterfonden och Stiftelsen Brummerska hemmet avvecklas inte utan finns kvar som fastighetsägare och förmögenhetsförvaltare. De två stiftelserna ska hyra sina fastigheter till Folkhälsan.

– Jag ser möjligheter i fusionen. Vi kommer att bli en del av en större organisation och det här hjälper oss att hänga med i den senaste utvecklingen inom äldreomsorgen, säger Monica Ståhls-Hindsberg, föreståndare på Blomsterfonden.

Läs mer om fusionen i dagens Hbl.