Bundsförvant. President Barack Obama försäkrade för premiärminister Benjamin Netan­yahu att USA är Israels största vän.  LEHTIKUVA / AFP PHOTO/JACK GUEZ

Mer symbolik än substans under Obamas besök

Det handlar om tajmning. Och, tidpunkten för president Obamas besöki Israel är antingen den bästa eller sämsta tänkbara. Är det början på ett nytt amerikanskt engagemang i fredsprocessen, lär det få en trög start. Är det början på ett långt farväl, är tiden den rätta.

JERUSALEM Israel

När Barack Obama i går för första gången som president anlände till Jerusalem, möttes han av en israelisk regering med bara ett par dagar på nacken, dominerad av den radikala bosättarhögern.

Premiärminister Benjamin Netanyahu känner han sedan tidigare, och de två har från start haft mycket svårt att fördra varandra.

Den tidigare försvarsministern Ehud Barak, som under de senaste fyra åren fungerade som medlare mellan de två, har ersatts av Moshe Yaalon från Likud. En före detta överbefälhavare som aldrig stuckit under stol med sitt stöd till utbyggnaden av bosättningar och motstånd mot en palestinsk stat.

Han kommer att få fullt stöd från den nya regeringspartnern Naftali Bennet, ledare för nationalreligiösa Judiskt Hem, ett renodlat intresseparti för bosättarna.

Amerikanska talespersoner har också gjort sitt bästa att skruva ner förväntningarna på besöket, som beskrivs mer som ett studiebesök, där den amerikanska presidenten skall "lyssna och lära".

Den mest konkreta fråga som kommer att diskuteras under de slutna överläggningarna är Irans kärnvapenprogram, och hur det skall kunna stoppas innan Irans ayatollor har en färdig bomb.

USA vill ha mer tid för sanktioner och diplomatiska påtryckningar, medan Israel vill ha garantier för att en amerikansk militär insats verkligen finns med som ett av medlen, när USA försäkrar att "alla medel finns med i bilden".

När det gäller Syrien, den andra tickande bomb som ligger under både Netanyahus och Obamas bord, är det mindre klart vilka medel som är aktuella.

"Obama säger adjö"

Obama hade vid presskonferensen efter sitt möte med Netanyahu svårt att göra klart var den röda linjen går för ett amerikanskt ingripande.

– Vi försöker göra klart exakt vad som hänt, sade Obama angående uppgifterna att kemiska vapen kommit till användning i striderna.

Han betonade att USA anser att användningen av kemiska vapen förändrar spelreglerna, utan att specificera vad USA kan och vill göra.

För israelerna är annars symboliken kring besöket av största betydelse. Israelerna har inte kommit över att Obama inledde sin första mandatperiod med ett besök i Mellanöstern utan att besöka Israel. I Kairo talade han visserligen om judarnas rätt till en säker tillflykt efter vad som hänt dem genom historien. Han underströk det med att i samma veva besöka förintelselägret Dachau. Han talade däremot inte om judarnas historiska band till och rätt att återvända till det historiska Israel.

Det ska han nu sona med att bland annat besöka en utställning av två tusen år gamla dödahavsrullarna med hebreisk text som illustrerar judarnas urgamla och starka band till landet.

Han kommer också att lägga en krans på Theodor Herzls grav. Herzl var grundaren av sionismen, Israels statsideologi.

För palestinierna, som Obama i dag besöker i Ramallah och Betlehem, är det väl mycket av symbolik.

I Ramallah planerar protestgruppen "Palestinier för Värdighet" en demonstration mot dagens möte mellan Obama och den palestinska presidenten Mahmud Abbas.

Besöket har tre mål, hävdar gruppen: "För det första att bryta Israels ökande internationella isolering, för det andra att dämpa den palestinska opinionens tilltagande missnöje och för det tredje att förlänga livet för den palestinska myndigheten".

Tidningen Haaretz kolumnist Zvi Barel pekar på ett fjärde tänkbart motiv för ett besök just nu: ett smärtfritt sätt för Obama att ta sin hand från den omöjliga israelisk-palestinska konflikten:

– Det är Obamas besök vid den mest omöjliga tiden att få i gång en diplomatisk process, som bekräftar Washingtons strategiska val. Obama kommer inte för att skapa fred, utan för att säga adjö, skriver Barel.

Bundsförvant. President Barack Obama försäkrade för premiärminister Benjamin Netan­yahu att USA är Israels största vän.  LEHTIKUVA / AFP PHOTO/JACK GUEZ