Foto: Lehtikuva/Trond H. Trosdahl

Polisen utreder inte hotelse mot Hautala

De utpressningslika hotelser som biståndsminister Heidi Hautala låter förstå att hon utsatts för har åtminstone ännu inte lett till polisutredning.

– Vi har noterat saken, men ännu inte fattat något beslut om åtgärder, säger statsåklagare Mika Illman vid Riksåklagarämbetet.

Åklagaren kan beordra att polisen utreder påståendena.

Hautala sade vid sin presskonferens på tisdagen att byggnadsentreprenören, som gick ut i offentligheten med att hon betalat honom och en städerska svart, i ett tidigare skede hade hotat påminna henne om dörreparation ifall byggtvisten mellan honom och Hautalas fästman blir rättssak.

Hautalas uttalande kan uppfattas som att hon anser sig ha blivit utsatt för utpressning.

Enligt poliskällor som Hbl talat med skulle en utpressning som riktar sig mot henne i egenskap av statsrådsmedlem vara allvarlig. Byggnadsentreprenörens hotelse gällde dock en privatangelägenhet.

Saken har dock delikata inslag i och med att städerskan är tjetjensk flykting vars släktingar hjälpts av Hautalas goda vän Mikael Storsjö. Till Hautalas och Storsjös "arvfiender" hör igen rysktillvända docenten Johan Bäckman och pastor Juha Molari, som Hautala lät förstå att kan ha sina fingrar med i spelet.

Tanken om att skyddspolisen (Supo) kan ha ett visst intresse av fallet är därför inte långsökt.

Överinspektör Tuomas Portaankorva säger att Supo inte över huvud taget kommenterar saken och på Centralkriminalpolisen säger kriminalkommissarie Tero Haapala att någon förundersökning inte har inletts.

Enligt Suomen Kuvalehti har Helsingforspolisen igen beslutat att inte inleda någon förundersökning kring Hautalas dörreparation. Brottsrubriceringen hade varit skattebedrägeri eller skattebrott. Polisen ansåg att något brott inte förekommit.

Medborgarna har varit aktiva i fallet och hela 13 besvär har lämnats in till justitiekansler och 14 till justitieombudsman. JK kommer att undersöka allihop. Behandlingstiden är över ett halvår.