Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Inkomstförhandlingarna bröts

Inkomstförhandlingarna har avbrutits. Det blir inga egentliga arbetsmarknadsförhandlingar, åtminstone inte i rödaste rappet. Löntagarparten skyller det på arbetsgivarna.

Enligt fackcentralerna FFC, FTFC och Akava, som bröt förhandlingarna vid niotiden på onsdagskvällen, fanns möjligheten att nå en uppgörelse som förbättrar sysselsättningen och den ekonomiska tillväxten före regeringens ramförhandlingar. Det hade dock förutsatt en genuin vilja av alla parter.

Målet var att nå en lösning innan torsdagsmorgonen då regeringen inleder ramförhandlingarna. Nu blir det ingen lösning.

FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää sade till FNB på onsdagskvällen att löntagarsidan ville nå en uppgörelse. Att det inte lyckades berodde enligt Mäenpää på att åsikterna gick så radikalt isär in till sista stunden.

– Vi var så långt ifrån varandra att det inte hade gett något mervärde att fortsätta förhandla, sade Mäenpää.

I ett gemensamt ställningstagande konstaterar löntagarparten att Finlands näringsliv EK:s mål att låta staten bekosta löneförhöjningarna beskriver bra arbetsgivarsidans beredskap och vilja att förhandla. I slutändan skulle löntagarna och de unga ha fått betala den sänkning av arbetspensionsavgiften som EK strävade efter.

EK:s vd Jyri Häkämies hade hoppats på sämja.

– I det här sysselsättningsläget borde vi ha kunnat hitta sämja. Det hade varit bra att fatta djärva beslut. Men sämjan föll inte på EK, sade Häkämies till FNB på kvällen.
Häkämies sade att EK:s målsättningar inte ändras men att tidtabellen nog gör det.

Akava-ordföranden Sture Fjäder konstaterade på kvällen på Twitter att EK:s förslag till löneförhöjningar var "förnedrande".