Nils Torvalds. Foto: Hbl-arkiv

Torvalds bjöd sametinget till Bryssel

EU-parlamentarikern Nils Torvalds har bjudit in Finlands Sameting till Bryssel för att delta i Sametingsmötet och bekanta sig med EU:s arbete.

Under sitt besök kommer Sametinget att diskutera samernas språkliga, kulturella och näringslivsrelaterade rättigheter i EU.

Enligt sametingets ordförande Klemetti Näkkäläjärvi är det ett historiskt tillfälle, då det är första gången samernas parlamentariska organ håller möte i Europaparlamentet.

– Som EU:s enda ursprungsfolk vill vi lyfta fram våra och andra gruppers behov som hamnat i kläm mellan majoritetsbefolkningar, säger Näkkäläjärvi i ett pressmeddelande.

EU har i sin resolution om arktiska områden förbundit sig till dialog med ursprungsfolken. Dialogen har förts med EU:s utrikesminister Catherine Ashton under hennes besök i Finland år 2011.

– Jag är väldigt glad att Nils Torvalds har bjudit oss till Bryssel. Han är den första EU-parlamentariker som för dialogen mellan EU och ursprungsfolken framåt. Detta visar också att EU bör ta dialogen med ursprungsfolken på allvar, säger Näkkäläjärvi.

Torvalds säger att samernas demokratiskt valda organ är en bra modell för övriga Europa.

– Det finns beklagligt många grupper som inte ens har de rättigheter som samerna har. Men vi ska komma ihåg att det finns många saker som vi själva också måste förbättra.