Urpilainen: Eurogruppen kan bara vänta

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) ser det som självklart att en skatt på insatt bankkapital också i fortsättningen ingår i potentiella stödpaket för Cypern. Det var ett enhälligt beslut av euroområdets länder, betonar hon.

För tillfället kan gruppen inte göra mycket annat än vänta på nya beslut från Cypern.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) anser att cyprioterna fortfarande har all makt i egna händer och kan fatta beslut som ger dem möjlighet till ett stort stödpaket. Han betonar att eurogruppen lagt fram ett förslag och att det fortfarande är giltigt.

Katainen hördes på torsdagen av stora utskottet gällande förra veckans EU-toppmöte. Han betonade att det är bankerna och de större investerarna som ska ta sitt ansvar – Finland har hela tiden drivit att småsparare inte ska drabbas.

Många ryssar har valt cypriotiska banker för sina pengar. Katainen ville på onsdagen inte ta ställning till om krisen kan få politiska konsekvenser.

Cyperns parlament nobbade EU:s stödpaket på tio miljarder euro. Paketet innehöll ett krav på att beskatta insättningar, vilket Cypern inte gick med på.