Cyperns president Nicos Anastasiades (R) i samtal med ortodoxa kyrkans ärkebiskop om förslaget att skatta spararnas bankdepositioner. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Cypernskatt skrämmer ryssar

Den planerade insättningsskatten i Cypern har ordentligt skrämt upp ryssar som har pengar på cypriotiska banker.

Cypern och Ryssland har i dag inte kommit överens om ett lån från Moskva till Nicosia, meddelar Cyperns finansminister Michalis Sarris, som tillägger att det inte kommit några konkreta erbjudanden från ryskt håll. Samtidigt beskriver Sarris samtalen som en "mycket god början".

- Vi hade en väldigt bra, uppriktig och öppen diskussion, säger Sarris till reportrar efter mötet med sin ryske motpart Anton Siluanov, enligt AFP.

- Vi kommer att fortsätta samtalen under de nästa kommande timmarna.

– Vi frågar oss själva om det finns någon orsak att stanna kvar. Vi litade på det här landet och dess banker och nu vill de plötsligt ta våra pengar, sade Anastasia som bor i Limassol till nyhetsbyrån Reuters.

I Cypern kallas Limassol också för Limassolgrad eftersom det bor tiotusentals ryssar i staden.

Enligt webbtidningen Business Insider har också flygplanen från Moskva till Cypern fyllts av rika ryssar som reser för att tömma sina bankkonton. Uppgiften bygger på en rysk ekonomijournalists Twittermeddelande om att det är svårt att få biljetter på flygen till Cypern.

I Finland var Kauppalehti först med Business Insiders nyhet. Ryska företag och banker beräknas ha upp till 31 miljarder euro på de cypriotiska bankerna, vilket motsvarar mellan en tredjedel och upp till hälften av de totala insättningarna på bankerna. Också ryska privatpersoner har placerat mycket pengar i de cypriotiska bankerna.