Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

Instängda gruvarbetare räddas i Polen

Sju timmar efter raset i gruvan i södra Polen kunde gruvarbetarnas familjer andas ut. Alla 19 instängda levde och ingen var allvarligt skadad.

Klockan 22.09 skakades södra Polen av ett jordskalv som mätte 4,7 på richterskalan.


Skalvet fick en del av KGHMs koppargruva Ruda Glowna nära staden Wroclaw i Schlesien i södra Polen att rasa och 19 gruvarbetare stängdes in 1000 meter under jord.

All kommunikation med gruvarbetarna bröts och först 5 timmar efter raset nådde räddningsmanskapet fram till de instängda.

– Skalvet var väldigt starkt och kändes hela vägen till USA, säger KGHM:s presschef Herbert Wirth till nättidningen gazeta.pl.

42 gruvarbetare befann sig i rasområdet när skalvet inträffade och 23 av dem lyckades fly medan de 19 instängda befann sig i en korridor som rasade igen i båda ändar, skriver nättidningen.

Under de första timmarna befarade man att de 19 instängda inte hade överlevt.
– Ett sådant här skalv är som en explosion, sade Dariussz Wyborski, presstalesman för KGHM strax efter olyckan.

Rasrisk

När räddningsarbetet inleddes visade det sig att det var omöjligt att nå gruvarbetarna genom gruvan eftersom risken för fler ras var så stor att räddningsmanskapet skulle befinna sig i allvarig fara.

I det läget visste man inte heller att gruvarbetarna var oskadda utan man utgick ifrån att de kunde vara allvarligt skadade och måste få hjälp väldigt snabbt.

Därför bestämde man sig för att försöka nå de instängda från ett annat håll, via en intilliggande gruva.

Med hjälp av gruvmaskiner grävde man ett litet hål i rasmassorna så att en man ur räddningsmanskapet kunde ta sig in till de instängda och få en överblick av situationen.
En av gruvarbetarna fick föras till sjukhus för att få ett sår i huvudet sytt, men de övriga 18 kunde direkt återvända hem.

– När jag får träffa gruvarbetarna öga mot öga så tänker jag först tacka dem för att de höll ut och för att de höll hoppet uppe och litade på att de som uppe på marknivå arbetade för att rädda dem, verkligen kämpade för deras liv, sade Herbert Wirth.

– Fastän all kommunikation med gruvarbetarna var bruten var räddningsmanskapet hela tiden säkra på att vi lyckas hitta dem.

Gruvarbetarnas familjer fick vänta i sju timmar på nyheter om de instängda männen.

När någon ropade ”vi har alla” till de väntande var lättnaden stor.

– Det började med en tragedi men slutet är lyckligt. Vi vet inte ännu i vilket skick de är men det viktigaste är att de lever, sade Ilona som är gift med en av gruvarbetarna.

– Vilken lättnad, utbrast en man som är pappa till en av de instängda männen. Under de här sju timmarna har jag rökt fler cigaretter än under hela mitt liv!

Majoriteten av de polska gruvorna ligger i Schlesien nära gränsen mot Tyskland och Tjeckien. Senast landet drabbades av en allvarlig gruvolycka var 2006 då 23 gruvarbetare omkom efter en explosion i en kolgruva.