Foto: Leif weckstrom

Danmarks drottning fascineras av mumintrollen

Fem finländska presidenter har drottning Margrethe hunnit träffa. I april träffar hon sin sjätte då Sauli Niinistö besöker Danmark. I en intervju för finländska medier avslöjar drottningen också att hon beundrar mumin.

Avslappnad och leende skrider drottning Margrethe in i den vackra Riddarsalen i kungliga slottet Amalienborg i Köpenhamn. Ett steg bakom kommer en lika leende prins Henrik med taxen Querida under armen.

Det är dags för intervju med några finländska journalister som ett led i att president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besöker Danmark i april.

Drottningen och prinsen är på strålande humör och en sinnebild av hur världen uppfattar det danska folket. Som världens lyckligaste.

Eller vad säger drottningen själv?

- Jag vet inte vem som egentligen kom med idén att vi sägs vara lyckligare än andra, men vi är ganska nöjda med att kallas lyckliga. Jag tror att vi är på många sätt ett lyckligt folk. Vi har en ganska avslappnad syn på varandra och på livet, säger drottning Margrethe.

Prins Henrik är inte sen att nappa på.

- Vi är ett mycket optimistiskt och glatt folk.

Det danska kungahuset har också all anledning att vara nöjda. Danskarna gillar sin drottning och den övriga kungliga familjen. Mätningar visar att runt 80 procent stöder monarkin.

Kungahuset har förvisso ibland fått kritik för att det kostar för mycket, men i motsats till medierna i Sverige är de danska medierna snällare med sina kungligheter.

Besökte Afghanistan

Drottningen är statschef i Danmark, men uttalar sig inte i politiska frågor. Men hon engagerar sig aktivt i samhället. I mars 2011 gjorde hon till exempel ett överraskningsbesök hos de danska trupperna i Afghanistan.

Också i de populära nyårstalen brukar drottningen ta upp aktuella problem. Nu senast gav sig drottningen in i debatten om sociala medier.

Träffade också Paasikivi

Själv är hon nöjd över sitt liv som drottning. Hon tycker inte att hon behövt ge upp någonting.

- När jag var mycket yngre hade jag lust att bli arkeolog. Men på den tiden tog studierna många, många år och jag förstod redan då, i 18-19 års ålder, att jag inte kan göra det på fulltid.

Hennes plikt var att bli drottning, men hon ser det inte som en uppoffring.

Drottning Margrethe har nu suttit 41 år på tronen. En snabb huvudräkning berättar att drottningen träffat fyra finländska presidenter. Men det är inte helt rätt.

- Jag har faktiskt mött en till. President Paasikivi besökte Danmark på 50-talet när jag var väldigt ung.

Den 4-5 april träffar drottningen det finländska presidentparet för första gången. Det är inte omöjligt att drottning Margrethe hinner träffa ytterligare någon finländsk president. Hon har inga planer på att abdikera, likt Nederländernas drottning Beatrix.

- Vi har inte den traditionen i Danmark. Det är en plikt du har för en livstid. 

Mumin fascinerade

Drottningen har åtta barnbarn. Men hon medger att hon inte har så mycket tid som hon skulle önska med dem. Högläsning ur muminböckerna har fått vänta.

- Jag läste mumintrollen med mina egna söner och jag har inte liksom riktigt hunnit med att göra det med barnbarnen. Jag var alldeles fascinerad av mumintrollen, jag tyckte de var förtjusande, absolut underbara berättelser. Hon var ju en mycket begåvad person, Tove Jansson.

Läs hela intervjun med drottningen i onsdagens tidning