Grafik: Måns Eklund

Illa för Grankulla – logiskt för Kyrkslätt

Förslaget att Esbo, Grankulla och Kyrkslätt bildar ett gemensamt social- och hälsovårdsområde väcker mest känslor i Grankulla. I Kyrkslätt förefaller det som ett naturligt område.

– Det är en naturlig fördelning som uppstår ur det sjukvårdsområde, HNS, där vi redan samarbetar, om alternativet inte är en egen kommunbaserad organisation, säger kommundirektör Tarmo Aarnio i Kyrkslätt.

Kommunen har omkring 40 000 invånare och det räcker inte till för ett social- och hälsovårdsområde då arbetsgruppen föreslår 50 000 som minimigräns och helst 70 000 invånare eller fler.

– För oss skulle det andra alternativet vara Lojo men beslutsfattarna har inte varit så ivriga på att orientera sig ditåt. Esbo har förts fram som det mer beaktansvärda alternativet, säger Aarnio.

Ur Esbos perspektiv väcker reformen inga känslor.

– Esbo är en stark kommun som kan producera social- och hälsovårdstjänster och också ordna dem i samarbete med andra kommuner.

Till den delen ändras inte våra social- och hälsovårdstjänster men reformen stärker samarbetet med HNS och det förbättrar Esbobornas hälsotjänster, säger Johanna Värmälä (SDP) ordförande i social- och hälsovårdsnämnden i Esbo.

Minst förståelse för reformen finns i Grankulla. Social- och hälsovårdsnämndens ordförande Anna-Lena Karlsson-Finne (SFP) ställer sig oförstående till att man river ut socialtjänsterna ur kommunen.

– Vår hälsocentral fungerar bra, socialvården fungerar bra och vårt samarbete med HNS fungerar bra. Jag har svårast att förstå att man blandar ihop hälsovård och socialvård. Vi har satsat stort på sektoröverskridande arbete i socialvården i Grankulla och fått pris för det. I reformen skrotas allt detta. Med ett stort område blir det byråkrati och det är tungrott. Den enskilda invånaren försvinner. I socialvården är det nära och bekanta viktigt men det försvinner i en stor organisation. Jag har inte fått tillräckligt bra motiveringar för att tro att socialvården blir bättre, säger Karlsson-Finne.

I Sibbo ser kommundirektör Mikael Grannas inga fördelar med att Sibbo blir en del av Helsingfors social- och hälsovårdsområde.

– Det fungerar inte. Vi är en kommun på 20 000 invånare och Helsingfors har ungefär 600 000. Om vi skall bli under Helsingfors har vi inget att säga till om. Vår social- och hälsovård är uppbyggd på helt annat sätt och samarbetar vi med Helsingfors går vi tio år tillbaka i tiden, säger Grannas.

För Sibbo gäller det nu att visa att förslaget inte är bra och hur det inverkar på servicen och invånarna. Grannas har inte sett att det skulle bli varken billigare eller bättre.