Foto: Hbl-arkiv

Gängkrigen skakar Köpenhamn

Efter några år av relativt lugn rasar nu två separata gängkrig i Köpenhamn.

Över tio skottlossningar efter nyår. Två döda. Flera skadade. 

Det har varit förhållandevis lugnt i Köpenhamns undre värld i några år. Men för ett par månader sedan blossade en ny gängkonflikt upp i den danska huvudstaden.

- Jag har inget konkret svar på varför. Men det är ingen tvekan om att den nya sammanslutningen, LTF, försöker markera mot sina konkurrenter, säger Michael Ask, chef för danska Rikspolisstyrelsens nationella utredningscenter, till TT.

LTF (Loyal to Familia) bildades när flera gäng från Köpenhamns förorter samt Nordsjälland som tidigare samarbetat gick samman under senhösten förra året.

Tre skottlossningar

- Det handlar troligen om ett försöka visa andra människor att de står samman och är ett gäng. Symboliken, säger Michael Ask.

På andra sidan konflikten står VHK, Værebros Hårde Kerne.

- Samtidigt har vi konflikter mellan Bandidos och flera olika gäng.

Våldsamma konflikter. Bara under måndagen drabbades Storköpenhamn av tre olika skottlossningar.

- Sannolikt var de alla gängrelaterade. Men vi kan inte med säkerhet säga det.

Flera häktade

Gängkrigen har nämligen gjort stämningen i Köpenhamns kriminella miljöer spänd, förklarar Michael Ask, vilket kan leda till våld som inte är direkt gängrelaterat. Varför konflikterna blossat upp just nu är polisen inte säker på.

Men orsakerna är sannolikt de vanliga:

- Det handlar om de kriminella marknaderna först och främst, om att sälja narkotika. Det handlar till viss del om skyddspengar och hot mot näringslivet. Och blandat med det är en del personliga konflikter.

Polisens strategi för att stoppa gängen går bland annat ut på att vara synlig och ligga tätt på dess medlemmar.

- Vi försöker hela tiden att störa dem, kontrollera dem. Vid minsta misstag försöker vi häkta dem, säger Michael Ask.

- Den senaste veckan genomförde vi två stora aktioner där vi häktade 26 av de mest centrala personerna.

 

FAKTA
De danska gängkrigen
  • Det nya gänget LTF (Loyal to Familia) uppmärksammades för första gången i slutet av januari, men hade bildats redan i slutet av 2012 efter det att en man som nu pekas ut som gängets ledare släppts från ett fängelsestraff.
  • Den nya sammanslutningen, som tros ha mellan 80 och 100 medlemmar, har hamnat i en våldsam konflikt med ett annat kriminellt gäng, VHK (Værebros Hårde Kerne). Polisen misstänker att två mord har kopplingar till konflikten — vars orsak bland annat kan vara ett annat mord. I mars 2011 sköts en medlem i gänget Blågårds Plads (som numera ingår i LTF) ihjäl, ett mord som VHK misstänks ligga bakom.
  • Samtidigt pågår en uppgörelse i Køge söder om Köpenhamn mellan främst mc-gänget Bandidos och Black Cobra.
  • Källa: DR (TT)