Foto: Lehtikuva/ Timo Jaakonaho

Nordea prickat för etnisk diskriminering

Banken gjorde sig även skyldig till trakasserier - avlägsnade kunden med våld.

Diskrimineringsnämnden har funnit Nordea Bank Finland Abp skyldigt till diskriminering på grund av etnisk bakgrund och har förelagt banken ett vite på 5 000 euro.

Enligt nämnden godkände banken utan förvarning inte längre en fransk medborgares franska identitetshandlingar som identitetsbevis.

Mannen hade använt samma identitetsbevis när han inledde kundförhållandet med banken. Beviset hade antecknats i kundavtalet som godkänt officiellt dokument för fastställande av identitet.

Identitetskortet godkänns som resedokument inom EU, och ska likställas med en identitetshandling utfärdad av finska myndigheter, slog nämnden fast.

Banken gjorde sig enligt nämnden även skyldig till trakasserier. När banken inte godkände identitetshandlingen ville mannen avsluta sitt konto. Banken gick inte med på det utan kallade på vakter som med våld avlägsnade mannen ur bankkontoret, brottade ner honom på marken och satte handfängsel på honom.

På Nordea säger man att banken inte planerar att överklaga beslutet. Enligt presschefen Anni Kuusisto ska banken gå igenom sina anvisningar för att kontrollera att de stämmer överens med diskrimineringsnämndens beslut.