Trots förlorat presidentval känner sig kongressens republikaner starka, säger Grover Norquist.  Foto: Darren S. Higgins

"Obama har redan förlorat"

President Obama blev omvald i höstas och fick igenom skattehöjningar för de rikaste amerikanerna. Ändå är han en politisk förlorare som kan se sig i månen efter republikanska eftergifter i den ständigt pågående budgettvisten. Det anser en av den amerikanska högerns kändaste och mest fruktade profiler i en exklusiv intervju för Hbl.

– Folk som talar om kompromisser mellan partierna visar bara hur gamla de är, säger Grover Norquist, chef och grundare av lobbyorganisationen Americans for Tax Reform. Han backar några decennier för att belysa sitt exempel.

Richard Nixon ville ha en större offentlig sektor. Teddy Kennedy ville ha en mycket större offentlig sektor. Det är ganska enkelt att hitta en kompromiss mellan större och mycket större.

I dag ser politiken annorlunda ut, menar Norquist.

– Republikanerna vill ha en mindre statsapparat och demokraterna en större. Republikanerna vill gå österut och demokraterna västerut. Hur ser en kompromiss ut då? Vart man än går blir den ena vinnare och den andra förloraren. Det finns ingen kompromiss.

Ända sedan republikanerna tog över representanthuset hösten 2010 och Tea party-rörelsen dök upp som en politisk maktfaktor, har den skarpa ideologiska skiljelinjen försämrat förutsättningarna för kongressen och presidenten att nå kompromisser och stifta lagar.

Obamas stora miss

Speciellt svårt har det varit att komma överens om ett heltäckande budgetavtal för att minska nationens budgetunderskott. Kongressen har gått från kris till kris och tidsfrist till tidsfrist utan att nå enighet. I brist på gemensam kompromissvilja blir den politiska listigheten hårdvaluta och det är på den punkten Barack Obama varit usel, menar Grover Norquist.

– Obama var så uppslukad av sin klasskamp och strävan att höja skatterna för de rika att han glömde att det här är ett schackspel som aldrig tar slut. Vår fight fortsätter.

Enligt Norquist begick Obama sitt stora misstag i december när demokraterna och republikanerna grälade om huruvida man skulle förlänga de skattesänkningar som president George W Bush införde i början av 2000-talet och som enligt lagen skulle upphöra vid årsskiftet.

Obama ville hålla sänkningarna kvar för medelklassen, men höja skatterna för höginkomsttagare. Till sist lyckades han få igenom höjda skatter endast för de allra rikaste amerikanerna, medan skattelättnaderna för resten av amerikanerna förvandlades från temporära till permanenta. Ett resultat som fick republikanerna att mysa.

– Obamas folk betedde sig som om de hade vunnit kampen. Det var ett tecken på bristande politiskt omdöme. De borde aldrig ha gjort skattelättnaderna permanenta utan i stället förlängt dem med ett år i taget. Nu är de permanenta och det försämrar Obamas hand i kommande förhandlingar.

När skatteöverenskommelsen roddes i hamn vid årsskiftet riktades blicken till nästa tidsfrist den första mars. Då var det dags för den andra delen av budgetavtalet, det vill säga nedskärningar i de statliga utgifterna, republikanernas käpphäst.

Utan en överenskommelse före tidsfristen skulle såväl försvaret som övriga statliga utgifter skäras ner automatiskt enligt en tidigare överenskommelse från sommaren 2011. Då skrev man ner nedskärningar som ansågs så olyckliga för bägge partier att ingen skulle tillåta dem att träda i kraft. Demokraterna ville inte peta i allehanda sociala stödprogram och republikanerna, trodde man, skulle aldrig låta osthyveln gå över försvarsbudgeten.

Men där kom Obamas andra politiska tabbe, hävdar Norquist.

– Obama trodde att vi är så begeistrade av försvaret att vi inte kan gå med på blygsamma nedskärningar i Pentagon.

Inget genombrott

Men Obama hade fel. Det visade sig att tillräcklig många ideologiskt starka republikaner ansåg att försvaret också måste göra sitt för att banta ner den offentliga sektorn. Republikanerna vägrade med andra ord att ge Obama fler skattehöjningar för de rika och resultatet blev de automatiska nedskärningar som bägge sidor beskrivit som korkade.

De automatiska nedskärningarna gäller för tio år framåt och går på över 1 000 miljarder dollar.

Det finns en risk att nedskärningarna bromsar den ekonomiska tillväxten och därför vill Obama och en del moderata republikaner fortfarande få till stånd en förhandlingslösning för att ersätta de oönskade nedskärningarna med en mer genomtänkt och balanserad plan för att få budgetunderskottet under kontroll.

Under de senaste dagarna har Obama bytt strategi och bjudit handplockade republikaner på middag för att komma dem närmare på ett personligt plan, och han har besökt sina rivaler i kongressen. Men Grover Norquist tror inte på presidentens chanser att få republikanerna att gå med på fler skattehöjningar.

– Han har redan förlorat fighten.

Norquist syftar på att republikanerna nu har lyckats göra skattesänkningarna permantenta och dessutom fått en del nedskärningar i de statliga utgifterna.

Man har fått mer än man förväntade sig med en demokrat i Vita huset. Det finns med andra ord inget behov att kompromissa. Hellre väntar man på nästa val då man har chansen att ta över makten och försöka tvinga igenom sin egen agenda. Trots förlorat presidentval känner sig kongressens republikaner starka, menar Norquist.

– Demokraterna trodde att de skulle kunna styra USA mot socialdemokrati, men nu har de märkt att det finns en varg under fårakläderna och att vargen bits, och det driver dem till vansinne.