EPA/RAMON CAVALLO

Franciskus tillträder den heliga stolen idag

I sin första predikan som påve riktade påven en oväntad kraftig appell till omvärlden för miljön och för freden.Franciskus installeras idag i påveämbetet i Vatikanstaten.

- Låt oss skydda Guds gåvor. Sluta med att förstöra naturen, försvara relationerna mellan människor, sade påven under återkommande applåder och jubel från de hundratusentals människorna på torget.

Påven gjorde också klart att han i sin framtida gärning ser sig som en tjänare som "i ödmjukhet" låter sig inspireras av "dem längst ner".

- Hat, avund och högmod förorenar våra liv, sade påven och tillade att människornas sinne bör vara öppet för "godheten, ja även ömheten".

Även ledare och diplomater uppmärksammar evenemanget. Finland representeras av sin ambassadör i Schweiz, Alpo Rusi.

Franciskus valdes till påve förra veckans onsdag.

Den föregående påven Benedictus XVI avgick i slutet av februari. 

Efter rundfärden begav sig påven in i Peterskyrkan för att få sina främsta insignier, dels den yllekrage eller pallium som symboliserar hans roll som herde samt den så kallade Fiskarens ring. Varje påve har en egen ring och när påven dör eller, som nu med påve Benedictus XVI, lämnar sin post i förtid, förstörs ringen.

Sedan följde en kort bönestund vid Petrus grav. Därefter fördes påven ut till en kapellförsedd tron helt i rött, placerad framför Peterskyrkan där han höll sin första mässa som påve.

Bland gästerna på Petersplatsen fanns förutom höga statsföreträdare som USA:s vicepresident Joe Biden också den östortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Bartolomeus. Det är första gången som en östortodox patriark deltar i en påveinstallation sedan kyrkan splittrades i en väst- och en östromersk del år 1055.

 

PROFIL
Påven Franciskus
  • Född som Jorge Mario Bergoglio den 17 december 1936 i Buenos Aires i Argentina.
  • Son till italienska invandrare.
  • Såsom påven Franciskus är han den katolska kyrkans 266:e påve, vald av en kardinalskonklav den 13 mars i år
  • Han är den förste jesuiten som blivit påve.
  • Hans karriär inleddes med prästvigningen 1969.
  • 1998 utsågs han till ärkebiskop i Argentina.
  • Hans karriär i Rom tog fart sedan han 2002 upptogs i kardinalskollegiet av dåvarande påven Johannes Paulus. (TT)