Foto: Tor Wennström

Metroklagomål mörkas helt

Offentlighetslagen utgår från att begäran om att få ta del av handlingar ska behandlas omgående och utan dröjsmål. Men inte ens fyra månader räcker för Helsingfors stads trafikverk HST.

Hbl bad i mitten på november 2012 att få se på de reklamationer som HST och automatmetroleverantören Siemens skickade varandra mellan hösten 2011 och sommaren 2012.

Tidpunkten är intressant för det var då som problemen med projektet hopade sig och bolagen gjorde under märkliga omständigheter ett avtal om att gå vidare med metrons automatisering.

Tanken var att genom att få läsa reklamationerna dels förstå bättre exakt vilka slags utmaningar ombyggnaden av de gamla tågvagnarna bjuder på, dels kanske avslöja brister i det ursprungliga upphandlingsavtalet.

Fram till nu har det hetat att avtalet är klockrent och säkrar stadsbornas intressen i alla tänkbara konfliktsituationer.

Med avtalet om att gå vidare med Siemens flyttade HST fram tvisten om projektets kostnader.

Svaret dröjde

HST svarade på Hbl:s informationsbegäran i januari 2013. Enligt bolaget dröjde ärendet därför att Siemens skulle avgöra om det ingår affärshemligheter i klagomålen. "Bollen är hos Siemens" som HST uttryckte det.

När ytterligare en månad gått kontaktade Hbl professor Olli Mäenpää vid Helsingfors universitet. Han är specialiserad på förvaltningsrätt.

– Siemens kan inte bestämma om brevväxlingen mellan bolagen är hemlig eller inte. Det avgör myndigheten, det vill säga Helsingfors stads trafikverk, säger Mäenpää.

Enligt Mäenpää är det skäligt att fråga Siemens vad bolaget anser om handlingarnas offentligheter men inte heller detta ska få dröja tre månader.

– Samtliga tidsfrister i offentlighetslagen har passerats. Beslutet att ta del eller inte ta del av de begärda handlingarna ska fattas omedelbart.

Efter fyra månader väntar Hbl fortfarande på ett myndighetsbeslut.

HST fruktar rättegång

För tre veckor sedan vände sig tidningen till riksdagens justitieombudsman med ett klagomål om HST:s långsamma sätt att behandla ärendet. Justitieombudets beslut kan dröja månader.

Förra veckan blev det klart att HST överväger att ge ut tre eller fyra av sammanlagt 140 reklamationer. Enligt HST hotar Siemens dra staden inför domstol om reklamationerna görs offentliga.

Den risken vill HST, som redan grälar med det tyska bolaget i tingsrätten om automatmetroprojektets betalningsrater, inte ta.

Något myndighetsbeslut som går att överklaga hos Förvaltningsdomstolen har tidningen däremot inte fått. Så nu har Journalistförbundets jurist kopplats in.

När förbundets jurist Jussi Salokangas tagit del av Hbl:s utredning konstaterar han att tidningen handlat helt rätt och myndigheten brutit mot offentlighetslagen. Salokangas kommer att kontakta HST för att Hbl ska få ett myndighetsbeslut snabbt.

Efter det kan tidningen gå vidare till Förvaltningsdomstolen eller göra en polisanmälan mot HST för uppsåtligt brott mot tjänsteplikt.