Foto: Niklas Tallqvist. Kolyo Zhekov från Bulgarien lockar kunder med ett brett leende och ett ”tervetuloa” utanför Gamla studenthuset i Helsingfors.

Bättre att sälja tidskrift än tigga

För drygt två år sedan gick debatten het om huruvida tiggeri borde förbjudas i lag. Men vore det inte bättre att göra något positivt i stället för att komma med förbud, undrade några samhällsengagerade skribenter och grundade ­tidskriften Iso Numero, "ett stort nummer".

Det första numret av gatutidskriften Iso Numero – vars namn inspirerats av den brittiska förebilden Big Issue – utkom i maj 2011 och fick ett positivt mottagande.

– Upplagan på två tusen exemplar såldes slut på en vecka, berättar Kitti Suoranta.

Hon är tidskriftens redaktionssekreterare och verksamhetsledare på kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifternas förbund Kultti rf. Det är Kultti som ger ut Iso Numero, och tidningen består av texter från förbundets tvåhundra medlemstidningar.

– Det första numret hade ett gans­ka tungt innehåll, men tanken är att göra en rolig, mångsidig kulturtidskrift som är lätt att ta till sig, säger Suoranta.

Iso Numero kan säljas av vem som helst som är i behov av pengar. Den som vill kan köpa in ett valfritt antal tidningar för en euro styck och sälja dem vidare för fyra euro. Försäljaren går alltså tre euro på plus för varje sålt exemplar.

Det är lagligt, kräver inga tillstånd och tröskeln är låg att börja sälja. Inkomsterna från tidningsförsäljningen betraktas inte som lön utan som överlåtelsevinst, och privatpersoner beskattas inte på årliga överlåtelsevinster på mindre än tusen euro.

Det betyder att man kan sälja 250 tidningar per år utan att tvingas betala skatt.

Helsingfors stad har också bestämt att inkomsterna av försäljningen är så pass små att de inte påverkar utkomststödet.

Ett sätt att hjälpa

I december kom det tredje numret av tidningen. Det såldes snabbt slut och hittills har två nya upplagor tryckts – sammanlagt fjorton tusen exemplar.

Vinternumret har varit synligt i Helsingfors centrum.

– De flesta försäljarna är arbetslösa östeuropéer. Finländarna har inte riktigt tagit tidningsförsäljningen till sig ännu, säger Suoranta.

Iso Numero samarbetar med föreningen för bostadslösa Vailla vakinaista asuntoa och med dagcent-ret Hirundo för personer från Bulgarien och Rumänien. Via dem kan man köpa tidningar att sälja.

– Hittills har över sjuhundra personer sålt Iso Numero, berättar en anställd på Hirundo.

Tidskriften finns numera också i Lahtis, Raumo, Tammerfors och Åbo.

Suoranta konstaterar att det finns behov av en sådan här verksamhet.

– Det är småskaligt, men det är någonting i alla fall. Lite kan tidningsförsäljningen hjälpa. De flesta skickar pengarna till sina barn i hemlandet, säger Suoranta.

Hon och hennes kolleger vet att det handlar om en viktig samhällelig fråga, och de vill göra sitt för dem som saknar arbete och bostad. Tidningens slogan är följdriktigt Ett stort nummer – ett litet försök att minska fattigdomen.