Tydligare spelregler för kommentarer på Hbl.fi

Hbl förnyade i veckan reglerna på Hbl.fi. Varför? Läs chefredaktör Jens Bergs svar på frågorna.

Varför förnyar Hbl.fi reglerna för kommentering?

– Debatten på hbl.fi spårar numera ur för ofta. Tonen blir ohövlig och för många inlägg är respektlösa mot and­ra debattörer. Målsättningen med de skärpta reglerna är att förbättra diskussionsklimatet.

Varför får man inte kommentera på andra nordiska språk än svenska på Hbl.fi?

– Språkfrågan är svår, men vi har valt att debattera endast på svenska i och med att det är tidningens språk. Om vi tillåter finska, så har den stora rikssvenska publiken svårt att följa med. Och risken finns också att en del av våra inhemska debattörer kan ha svårt att följa en dansk tråd. Därför har vi valt att endast debattera på svenska.

Varför tillåter Hbl.fi anonyma kommentarer?

– För många är tröskeln hög att skriva under eget namn, speciellt om ärendet är känsligt. Men det anonyma kräver att vi har tydligare spelregler än vad vi har haft hittills. Jag rekommenderar att alla använder eget namn.

Varför stängs debatter ibland till natten?

– Den firma vi använder för att moderera inläggen har inte en lika stor beredskap nattetid, och Hbl:s redaktion är inte heller bemannad då. Risken för personangrepp tenderar dessutom att bli större nattetid och i kombination med en sämre övervakning tvingas vi ibland stänga trådar som kan spåra ur.

Varför deltar inte Hbl:s journalister själva i debatten till artiklarna?

– En Hbl-journalist skriver ibland flera artiklar per dag, på veckobasis kan det bli riktigt många. De här hänger kvar på webben och att kräva av journalisterna att de ska följa med alla egna artiklar blir orimligt. Men visst kommenterar också våra journalister artiklar och jag ser gärna att de svarar på direkta frågor.

 

Här är de nya reglerna:

 Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Det är tillåtet att kommentera anonymt, men vi önskar att du använder eget namn. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna. Här är våra spelregler:

  •     Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
  •     Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
  •     Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
  •     Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
  •     Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, Hufvudstadsbladet eller Hbl+.

Det är inte tillåtet att:

  •     hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
  •     uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
  •     använda svordomar och obscena ord.
  •     kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
  •     skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
  •     göra reklam.
  •     skriva nonsensinlägg.
  •     skriva flera kommentarer om samma sak som inte för debatten vidare.
  •     länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
  •     skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
  •     använda osakliga användarnamn.

Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.