Prinsessan Victoria och prins Daniel samt prinsessan Madeleine med Chris O'Neill på begravningen. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SCANPIX/ MAJA SUSLIN

I dag begravs prinsessan Lilian

Kärlek var ledordet vid begravningsceremonin för prinsessan Lilian i Slottskyrkan på lördagen. Kungligheter och allmänhet samlades för ett sista farväl av den prinsessa som offrade så mycket för kärlekens skull.

Tidningar rapporterar hur tårarna rann nerför prinsessan Victorias kinder när kistan bars ut ur kyrkan.

Förutom kungafamiljen och prinsessan Madeleines fästman Christopher O'Neill deltog bland annat Danmarks drottning Margarethe och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt i ceremonin. Prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist var i kyrkan, men inte i sällskap med prinsen, skriver Dagens Nyheter.

Den bruna kistan var svept i den svenska flaggan och pryddes av ett fång av prinsessans favoritblomma, liljekonvalj. Bredvid kistan stod Storbritanniens flagga.

Gudstjänsten som leddes av biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark blev en sammansmältning av det brittiska och det svenska. Temat var kärlek och dess ibland svåra villkor.

Prinsessan Lilian
  • Prinsessan Lilian avled den 10 mars, 97 år gammal. Hon föddes i Swansea, Wales, dotter till William och Gladys Mary Davies.
  • Hon var en tid gift med skådespelaren Ivan Craig men äktenskapet upplöstes 1947.
  • Under andra världskriget arbetade hon som fabriksarbetare i krigsindustrin och mötte 1943 prins Bertil på klubben Les Ambassadeurs i London.
  • Efter kriget flyttade de två ihop i Sverige och bosatte sig i Villa Solbacken på Djurgården utan möjlighet att gifta sig, skaffa barn eller uppträda tillsammans offentligt.
  • Först 1976 fick de två tillstånd att gifta sig och bröllopet stod i Drottningholms slottskapell den 7 december i kungaparets närvaro.
  • Prins Bertil avled den 5 januari 1997.

Hjärtlig, spontan och lojal

Prinsessan Lilian beskrevs som hjärtlig, spontan och lojal, som någon som underkastade sig kungahusets regler för prins Bertils skull.

– Lilian Craig gick in under reglerna för kärlekens skull, sade Lönnermark om prinsessans relation till prins Bertil.

Från prinsessan Lilians egen släkt deltog fru Barbara Davies från London. Lilian var kusin till hennes far och hon minns prinsessan som både varm och rolig.

– Hon var väldigt varm och hade bra humor. Det är sorgligt för det här är slutet på en era, sade hon till TT.