Jyri Häkämies. Foto: Lehtikuva / Markku Ulander

Arbetsmarknadsledarna kunde inte enas i dag

Arbetsmarknadsledarna har inte kunnat enas om det finns förutsättningar för att inleda förhandlingar om en central löneuppgörelse. Egentligen förhandlar de redan, säger professor Göran Djupsund.

Sonderingarna fortsätter i morgon klockan 13.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) hoppas att arbetsmarknadsorganisationerna når en snabb löneuppgörelse. Lösningen borde vara en sådan som ökar antalet jobb och förbättrar Finlands konkurrenskraft.

Regeringen är beredd att stöda arbetsmarknadsorganisationerna för att uppnå en lösning, men först måste parterna nå en vilja om att komma överens, sade Katainen när han anlände till EU-toppmötet i Bryssel.

Jyri Häkämies, vd för Finlands näringsliv EK, vill i sin tur vill ha mer precisa uppgifter av regeringen om på vilket sätt den är beredd att stöda en eventuell central löneuppgörelse.

I allmänhetens ögon ser arbetsmarknadspamparna ut att förhandla om att börja förhandla om själva sakfrågan, en central löneuppgörelse.

– Det är inte bara spel för kulisserna. De känner efter på riktigt om det finns förutsättningar att förhandla om ett avtal. Är prognosen inte rimligt god är det ingen vits att börja, säger statsvetarprofessorn Göran Djupsund vid Åbo Akademi.

Enligt Djupsund ligger de stora frågorna säkert redan på bordet. Han menar att sonderingen egentligen är ett slags initialskede i förhandlingarna. I dag diskuterades fackets krav på förbättringar i arbetslivets så kallade kvalitetsfrågor, som starkare skydd mot uppsägningar i vinstbringande företag.

Läs mer i morgondagens Hbl.