Foto: Niklas Tallqvist

Bråkstake sinkade Phuketflyg – planet vände

Närmare trehundra Phuketresenärer kom i går på eftermiddagen i väg från Helsingfors - Vanda, ett dygn försenade. Orsaken var en full och oregerlig medpassagerare.

– Visst blev jag förbannad när jag insåg att vi måste vända tillbaka till Helsingfors när vi redan befann oss ovanför Moskva, berättar resenär Sami Fordell.

Fyra timmar efter start var passagerarna tillbaka på Helsingfors - Vanda flygplats. Arbetstidsbestämmelserna tvingade flygbolaget att byta besättning och skjuta upp avresan med nästan ett dygn.

Allt bagage måste delas ut och de långväga resenärerna fördes med bussar till hotell Rantasipi i Hyvinge. Alla från huvudstadsregionen fick lov att ta taxi och övernatta hemma.

Thomson Airways plan med Finnmatkats charterresenärer hade lyft från Helsingfors enligt tidtabellen klockan 17.15 på tisdagen. Efter cirka två timmars flygning började bråket.

Drack en konjaksflaska
En storväxt man med rakat huvud hade, enligt medresenärerna, plockat fram en konjaksflaska, som uppenbarligen inhandlats på flygplatsen. Han uppges ha hällt i sig innehållet i några klunkar.

– Mannen betedde sig oroligt och började göra närmanden mot kvinnor som satt i närheten. Kabinpersonalen samlades omkring honom och försökte lugna ner honom,  säger en manlig resenär.

– Vi trodde först att någon hade blivit sjuk, säger Elisa Nyyssönen, som tillsammans med Fordell satt längre fram i planet.

– Jag frågade mig om ett fullsatt plan faktiskt inte klarar av att lugna ner en passagerare, säger Fordell.

– Först meddelade piloten på engelska att vi måste vända på grund av ett tekniskt fel, men om en stund sade en röst på finska att vi vänder tillbaka på grund av en bråkig passagerare, säger Kuopiobon Jarmo Miettinen.

– Man blev ju arg och undrade varför man inte kan lämna honom i Moskva. Jag och mitt ressällskap tog i alla fall det här som en annorlunda upplevelse. Sådant är livet, säger Miettinen.

Kvinnorna som suttit bredvid mannen anvisades andra platser och två manliga stewardar satte sig på bägge sidor om honom. Nyheten om att planet återvänder togs emot med burop och några passagerare lät bråkstaken veta vad de tyckte om honom. Han reste av allt att döma ensam.

Spak vid landningen
Mannen eskorterades ut från planet av flygplatspolisen.

– Han var ganska spak då, säger Saila Lehtomaa som tillsammans med maken Eero fortfarande såg fram emot en litet förkortad två veckors semester i Thailand.

– Visst är det ju retfullt att resan avbryts så här efter två timmar. Men vi har å andra sidan blivit bekanta med andra resenärer och haft hur roligt som helst. Finnmatkat har skött sig exemplariskt, allt har fungerat.  Hotellet var bra, maten var bra, det kan vi inte klaga på.