Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Daniel Roland

Eurogruppen diskuterar stödpaket till Cypern

Euroländerna har lovat stöda Cypern med cirka 17 miljarder euro, men man har inte lyckats enas om villkoren för paketet.

Eurogruppens finansministrar möts i Bryssel på fredag för att behandla stödpaketet till Cypern. Det här skriver eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem på Twitter.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har förhandlingarna med Cyperns regering nu framskridit så mycket att eurogruppen kan behandla ärendet. Enligt Reuters källor kan Cypern eventuellt klara sig med ett klart mindre stödpaket på 10–13 miljarder euro om landet skärper beskattningen så som långivarna vill.

Man har också diskuterat bland annat möjligheten att uppbära en skatt på insättningar, en höjning av företagsskatten och införandet av en överlåtelseskatt, något som Cypern har motsatt sig.

Villkoren för stödpaketet kan också påverkas av de utredningar om penningtvätt som görs av en oberoende arbetsgrupp.

Finland representeras på mötet i Bryssel av finansminister Jutta Urpilainen (SDP) som på onsdagen inte ville kommentera Cypernpaketet till FNB. Från Urpilainens stab lät man förstå att den är för tidigt att uppskatta om det blir ett stödbeslut på fredag eller inte. Tidigare har man haft den sista mars som bakre gräns.