Bill Poole, 85 år, står framför anslag som uppmanar invånarna att rösta ja för ett brittiskt styre. Foto: LEHTIKUVA/AFP Photo/Tony Chater

Falklandsöarna röstar om styre – Argentina ogillar

Falklandsöarna röstar om man ska fortsätta höra till Storbritannien. Argentina menar att omröstningen är olaglig.

Invånarna på Falklandsöarna i södra Atlanten har i dag inlett en folkomröstning om öarnas framtida ställning.

Folkomröstningen är två dagar lång och frågan som ställs gäller om öarna ska förbli ett självstyrt område under Storbritannien.

Argentina, som ligger 400 kilometer bort, ser ögruppen som en del av Argentina och anser att folkomröstningen är olaglig och ett propagandatrick.

Argentina kräver att ö-tvisten löses i förhandlingar mellan de båda länderna, så som FN krävde 1965. Storbritannien kontrar med att öborna själva får bestämma om sin framtid.

De karga öarna har cirka 2 500 invånare, av vilka drygt 1 600 är röstberättigade. Största delen av invånarna bor i huvudstaden Stanley, men genom att hålla valet i två dagar och ha mobila vallokaler ville man garantera att alla som vill får rösta.

I Stanley pryddes fönstren i butiker och hem av affischer där invånarna uppmanades att rösta för det brittiska styret.

– Jag är stolt över att vi är en del av Storbritanniens utomeuropeiska territorier, säger fårfarmaren Ailsa Heathman.

Argentina har på många sätt försökt få tillbaka sin före detta koloni. I april 1982 skickade landets dåvarande diktator Leopoldo Galtieri argentinska soldater för att återerövra öarna. Premiärminister Margaret Thatchers Storbritannien svarade med kraft. Kriget blev kort men blodigt. 650 argentinare och 255 britter dödades.

Under de senaste åren har läget blivit spändare eftersom Storbritannien har börjat leta efter olja nära Falklandsöarna.

Största delen av öborna är av brittisk härkomst, och därför betraktar Argentina omröstningen som olaglig. Enligt Argentina kan en befolkning som hämtats från Storbritannien inte avgöra tvisten.