Prinsessan Lilian tog emot president Tarja Halonen under ett statsbesök i Stockholm. Foto: Lehtikuva/Tor Wennström

Svenska prinsessan Lillian avled hemma i dag

Den svenska prinsessan Lilian har avlidit, bekräftar hovet på sin hemsida.

Prinsessan avled i dag söndag i en ålder av 97 år. Hon var hertiginna av Halland och gift med kungens farbror, prins Bertil, som avled 1997.

– Prinsessan Lilian somnade stilla in under eftermiddagen i sitt hem på Djurgården i Stockholm, skriver hovet.

2010 tillkännagav hovet att Lilian led av alzheimer. Hon kunde därför inte delta i kronprinsessan Victorias bröllop på sommaren. 2006 var den sista gången som prinsessan Lilian deltog i Nobelfestligheterna.

– Lilian har spelat en oerhört stor roll för kungafamiljen, och kanske framför allt kronprinsessan Victoria, säger författaren Herman Lindqvist till Aftonbladet. Han har följt kungafamiljen under en lång tid.

Till tidningen säger han att hon var en rolig och levnadsglad person.

Prinsessan Lilian växte upp i Wales. Hennes mamma var butiksbiträde och pappa lagerarbetare.

Hon träffade prins Bertil i London 1943. Hon var då frånskild. Så sent som 1976 fick de två tillåtelse att gifta sig.

– Hon var ju sin tids Daniel Westling, den vanliga tjejen som träffade en prins, säger journalisten Sten Hedman som följt kungahuset till Svenska dagbladet.

Roger Lundgren som är chefredaktör för Kungliga Magasinet säger till nyhetsbyrån TT att begravningen kommer att ske inom två tre veckor och följa protokollet.
Enligt honom kommer representanter för Europas kungahus och riksdagar troligen att närvara, kistan ställas på lit de parade i Slottskyrkan och föras i kortege till Haga.