LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MATTHEW MIRABELLI /

Politiskt vägval i Malta

Medelhavslandet Malta väljer en framtida väg vid parlamentsvalet på lördagen.

Sittande premiärminister Lawrence Gonzi låg efter i opinionsmätningar, trots hyfsad ekonomi och politiskt lugn i en orolig region.

Oppositionspolitikern Joseph Muscat, partiledare för socialdemokratiska Labour, har haft en ledning på uppemot tolv procentenheter över Gonzis konservativa Nationalistparti inför lördagens val.

En seger för Labour innebär det första maktövertagandet på 15 år. Nationalistpartiet har styrt önationen sedan 1987, förutom en kort period 1996—1998 då landet leddes av Labour.

Valet utlystes efter att regeringen föll i december i fjol, när parlamentet röstade emot regeringens budget. En av Gonzis partikamrater valde att gå emot sitt parti, som bara hade en rösts övertag i parlamentet.

Malta tillhör ett av regionens länder som klarat den ekonomiska krisen bäst. Arbetslösheten är 6 procent och den ekonomiska tillväxten var 1,5 procent i fjol.

Statsfinanserna är dessutom stabila enligt ekonomiska bedömare. Men trots gynnsamma förhållanden, verkar Maltas väljare vilja se Muscat som ny ledare.

Socialdemokraten Muscat har själv genomfört en politisk färdändring. Tidigare var han emot att Malta gick med i EU, men är numera en förespråkare för medlemskap.