Foto: Colourbox

En död i lavinolycka i Åre

Den man som drogs med i en lavin i Åre i dag har avlidit, uppger polisen i Jämtland på sin webbplats.

Den omkomne är en man i 30-årsåldern.

Han hittades cirka 2,5 meter ner i snömassorna av en sonderingskedja. Han var kraftigt nedkyld och fördes till Östersunds sjukhus, uppger polisen.

Ytterligare två personer hamnade i lavinen, men klarade sig från att begravas i snömassorna, enligt lokala medier.
Om de fått några skador är inte känt.

Utanför skidområdet

Lavinen utlöstes utanför skidområdet vid Västerskutan.

– Vi vet ännu inte om det är en spontan lavin eller om någon skidåkare utlöst lavinen, säger Linda Wasell på Skistar i Åre.

Lavinen var kraftig, cirka 100 gånger 500 meter. Räddningsinsatsen blev intensiv. Förutom markpersonal deltog en helikopter i spaningen efter den saknade personen.

Markpersonal med hundar sökte igenom rasfältet. Så kallade sonder (långa pinnar) användes och stacks ned i snömassorna i letandet efter den person som begravts i snön.

Vid 16-tiden lokal tid fattade räddningsledningen beslut om att begära extra hjälp med lavinhundar från Västerbotten och Norge.

Kort därefter hittades den saknade.

Drogs med

En lavin gick även i Hemavan i Västerbotten vid lunchtid.

Det var en större lavin som utlöstes vid Kobåset i Hemavan och två av skidåkarna drogs med i snöskredet, men ingen hamnade under snön.

Polis och fjällräddare sökte igenom området, men ingen person hittades i snön. Skidansvariga vid Strömma som driver anläggningen i Hemavan pratade med de fyra skidåkarna som befunnit sig i lavinområdet och kunde konstatera att de var helt oskadda.

Polisen varnar för att det är stor lavinfara i Hemavan och Tärnabyområdet just nu och avråder allmänheten från att lämna pisterna och åka off-pist ute i terrängen.