Grafik: Måns Eklund

I Kina är varannan chef en kvinna, i Finland var fjärde

Världens kvinnor avancerar allt oftare till chefsposition, visar en ny undersökning. Men de förmodat jämställda nordiska länderna ligger långt efter Asien och Baltikum.

I går på kvinnodagen kom de senaste siffrorna om könsfördelningen i företag runtom i världen. För första gången på fyra år har de kvinnliga cheferna i Finland blivit färre – de utgör nu 24 procent av alla företagschefer, medan siffran i fjol var 27 procent.

Det placerar oss i medeltalet: 24 procent av chefspositionerna i världens företag innehas av kvinnor, vilket är några procentenheter mera än de senaste åren. De regionala variationer är ändå stora, och till exempel Baltikum ligger långt över medeltalet – där är 40 procent av företagscheferna kvinnor. Etta är ändå Kina med hela 51 procent.

Varför är Kina och Baltikum mer jämställda, Leena Linnainmaa, vice vd på Centralhandelskammaren?
– De har en ung företagskultur som i princip skapades från noll. Utvecklingen var snabb och företagen behövde språkkunnig, utbildad personal, och det fanns många sådana kvinnor, säger Linnainmaa.
– Man startade från rent bord och gjorde det enligt principen att den mest kompetenta personen får jobbet, inte den bästa mannen eller kvinnan.

Apropå situationen i Finland konstaterar Linnainmaa dels att undersökningen gjord av den internationella revisionsbyrån Grant Thornton bara täcker en del av de finska företagen och att statistiken kan påverkas av förändringar i några enskilda firmor – det kanske inte är så illa som det verkar – och dels att företagskulturen inte förändras av sig själv.

– Företagen måste arbeta medvetet för att kvinnor och män är jämställda.

– Men det krävs också en attitydförändring bland kvinnorna själva. Vi måste vara mindre självkritiska och modigare på att kräva löneförhöjningar och söka chefsjobb, säger Linnainmaa.


Ekonomisk kris  = jämställdhetskris?
De rika länderna i Grupp 7 – USA, Storbritannien, Frankrike, Italien, Tyskland, Japan och Kanada – placerar sig i slutändan av listan över företag med jämlika toppskikt. Japan med sina sju procent är allra sist av de 44 länder som var med i undersökningen.

– Japan har en oerhört manlig företagskultur. Där tar inte arbetsdagen slut när jobbet är gjort, utan männen går ut tillsammans på kvällen, det är en livsstil som kvinnorna inte får plats i. Traditionerna är väldigt strikta och situationen i Japan är rätt hopplös, säger Linnainmaa.

G7-ländernas bristande jämställdhet korrelerar enligt undersökningen med deras blygsamma ekonomiska tillväxt. I Japan, USA och Storbritannien var den mellan noll och två procent i fjol, medan topplandet Kina hade en tillväxt på cirka åtta procent. Bland de tio länder som toppar statistiken på kvinnliga chefer finns de växande ekonomierna Lettland, Vietnam och Thailand.

Camilla Viherlaakso vid Grant Thorntons Helsingforskontor menar att man i G7-länderna måste erkänna olikheterna mellan könen och dra nytta av dem eftersom de främjar företagens tillväxt och lönsamhet på lång sikt. Enligt henne är beslutsfattandet mer balanserat och företagsverksamheten smidigare när kvinnor är med – vilket de är i världens växande ekonomier.