Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Oppositionen pressar bostadsminister Kiuru

Centern, Sannfinländarna och den två man starka Vänstergruppen lämnade på fredagen in en gemensam interpellation om regeringens bostadspolitik.

Udden i interpellationen riktas mot bostadsminister Krista Kiuru (SDP) som lovat att produktionen av hyresbostäder ska sexfaldigas.

Kiuru sade i en tidningsintervju hösten 2011 att man med statens stöd ska inleda bygget av tretusen hyresbostäder 2012. Antalet stannade vid knappt femhundra.

Enligt Byggnadsindustrins konjunkturöversikt i februari inleddes i fjol byggandet av 1 240 normala hyresbostäder med statsstöd. I huvudstadsregionen stannade antalet vid 340, trots att över 40 000 hushåll köar för statligt stödda Ara-bostäder.

Interpellationen presenterades på fredagen av Kimmo Tiilikainen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp. Han kritiserade också regeringen för att det blivit svårare att köpa en egen bostad och för att priserna skjutit i höjden.

– Regeringen har ett par veckor på sig att presentera åtgärder i ramförhandlingarna och ett par veckor att svara på vår interpellation. Vi ska se vad de har att erbjuda, eller om det bara blir kvitter, sade Tiilikainen under en presskonferens med anledning av interpellationen.