Stålbad på DN – 80 ska bort

Dagens Nyheter ska banta sin personalstyrka med en femtedel, sammanlagt motsvarande 80 tjänster. Orsaken är vikande annonsintäkter.

Tidningens HR-chef Henrik Fontin säger till tidningen att ett erbjudande om frivilliga lösningar har gått ut till samtliga medarbetare. Tillträdande chefredaktören Peter Wolodarksi gör i Dagens Media bedömningen att 50 av tjänsterna kommer att vara redaktionella.

Wolodarski säger till tidningen att planen är att sparpaketet inte ska behöva betyda uppsägningar utan frivilliga uppsägningspaket med uppsägningslön plus tre extra månadslöner.

Personalminskningen motiveras med att DN måste skära ner sina fasta utgifter för att skapa utrymme för kommande digitala och journalistiska satsningar.

År 2010 sade DN upp 100 personer. Då fick de som avgick frivilligt sex extra månadslöner, inte tre.

Till Dagens Media säger att Wolodarski att beslutet om tremånaderslönen fattats på koncernnivå på Bonnier och att det hädanefter kommer att vara normen inom koncernen.

Wolodarski tillträder på måndag och ersätter nuvarande chefredaktören Gunilla Herlitz. Herlitz ska bli chef över affärsområdet News Sweden på Bonnier AB.

http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3653140.ece