Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Oppositionen vill att Cypern-lån behandlas i riksdagen

Det eventuella lånepaketet till Cypern gav upphov till en hel del kritiska frågor under riksdagens frågestund på torsdagen.

– Hur motiverar ni för finländarna att de måste stöda Cyperns banker, främja skattesmitning och finansiera skatteparadis, frågade riksdagsledamot Juho Eerola av finansminister Jutta Urpilainen (SDP).

Kritikerna hänvisade till uppgifterna om att de cypriotiska bankerna tvättar ryska pengar och att företagen i Cypern beskattas slappt.

Eerola anser att regeringen ringaktat den principiella aspekten, och säger att stödet ligger långt ifrån den finländska uppfattningen om rättvisa.

Antti Kaikkonen (C) undrade om stödet verkligen är nödvändigt i det här fallet.
– Om bankerna i Cypern inte genomför den nödvändiga saneringen eller några återhämtningsåtgärder, var görs det då, frågade han sig.

"Jag är tant strikt"

Urpilainen försökte lugna oppositionen genom att konstatera att det inte fattas några beslut om lånet innan det blivit klart om Cypern följt lagarna om penningtvätt.

Hon säger att Finland fortsätter ha de hårdaste kraven i EU också i förhandlingarna om lånet till Cypern.

– Det är nog ingen överdrift att säga att jag är känd som tant strikt i Europa, sade hon.

Eerola meddelade att Sannfinländarna kommer att interpellera i frågan om regeringen inte låter riksdagen ta ställning till lånet. Urpilainen kom inte med några löften om hur frågan kommer att behandlas.