Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Euro eller demokrati är frågan

EU-eliten vill få oss att välja euron i stället för demokratin, varnar SDP-veteranen Seppo Lindblom. I sin färska bok riktar Lindblom svidande kritik mot alternativlösheten i EU-politiken.

Seppo Lindblom (SDP) gjorde en imponerande karriär som bankdirektör och minister men det är på grund av den långa vänskapen med president Mauno Koivisto som många under årens lopp har spetsat öronen när han haft något att säga.


I boken Huojuva tasavalta, den vacklande republiken, intervjuar Lindblom sin gode vän. Koivisto berättar att han anser att man gått för långt i begränsningen av presidentmakten. Det var Koivisto som på grund av sina erfarenheter av president Urho Kekkonens enväldiga styre startade utvecklingen mot ökad parlamentarism.

Dagspolitiken berörs inte i intervjun. Däremot har Lindblom själv desto mer att säga om tillståndet i republiken. Lindblom är missnöjd med en hel del. Giriga företagsledare får sin släng av sleven och Björn Wahlroos demokratisyn får Lindblom att baxna.

Mer anmärkningsvärt är kanske ändå att Lindblom så hårt kritiserar EU-politiken. Hans parti har ju en viktig roll i utformningen av den. Å andra sidan är EU-kommissionär Olli Rehn (C) huvudmåltavlan.
Rehn är en del av EU-eliten som tillsatts utan demokratiska val och som enligt Lindblom utnyttjar krisen till att utveckla EU till en förbundsstat.

– Man konstruerar en felaktig valsituation och säger att valet står mellan framsteg, det vill säga en förbundsstat, och undergång, det vill säga att valutaunionen upplöses, fnös Lindblom på bokpresentationen i går.
Om valet faktiskt stod mellan de här två alternativen vet Lindblom hur han skulle göra.
– Jag skulle utan vidare välja undergångens väg och stjälpa valutaunionen eftersom jag då väljer demokrati. Hellre får ekonomin gå under än demokratin.

Ändå för euron

För säkerhets skull konstaterar Lindblom att han i likhet med de flesta nog tycker att euron bör räddas, men inte till vilket pris som helst.
– Och då tänker jag inte på eurobelopp utan på demokratin.

Förutom att modellen med enhetlig ekonomisk disciplin enligt regler som skrivs av byråkrater i Bryssel hotar demokratin löser den enligt Lindblom inte de verkliga problemen.
– Det är inte bristen på gemensamma spelregler som förorsakat problemen. Det handlar om brist på moral.

Olli Rehns och andras försök att införa övernationell disciplin och kontroll för Lindbloms tankar till Sovjetunionen.
– Förtroende är bra men kontroll är bättre, var slagordet. Det har genom historien varit vägledande i alla totalitära och byråkratiska kommandoekonomier.

Lindblom betonar att det växande demokratiunderskottet har spelat populistpartier runt om i Europa i händerna.