Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Räty åtalas för att ha mobbat Ahde

Den kommande rättegången mot förra AKT-basen Timo Räty blir en omfattande och upprivande tillställning. Ett stort antal AKT-anställda måste vittna mot sin förra chef.

– Många vittnen ska inkallas, så rättegången kommer att kräva flera dagar. Jag hoppas vi kan pricka in den ännu under detta år, säger häradsåklagare Tuire Tamminiemi, som beslutat åtala Räty och två andra.

Räty åtalas för att ha mobbat fackförbundets informationschef Hilkka Ahde åren 2006 – 2012. Åtalet gäller misshandel eller alternativt orsakande av skada. Med det avses att Ahde behandlats osakligt och att hennes hälsa tog skada av mobbningen. Ahde var länge sjukledig.

Enligt Tamminiemi uppfylldes kriterierna för åtalet mot Räty relativt enkelt. Åtalet väcks på dagen ett år efter att Rätys definitiva nedräkning på AKT började. Det var när en stor del av personalen marscherade ut i protest mot att Hilkka Ahde sparkats.

Vid sidan av Räty åtalas Bil- och transportarbetarförbundets andra styrelseordförande Veijo Ruonala och ex-ordförande för förbundsfullmäktige Heikki Harakka. Åtalen mot dem motiveras med att de på sina poster hade varit förpliktade att ta i saken.

Sällsynt med åtal
– Det är förvånande att sådant händer just inom ett fackförbund, att man inte lyckats åtgärda saken på arbetsplatsen, säger Tamminiemi.

Enligt åklagaren är det sällan domstolarna behandlar psykisk misshandel.

– Osaklig behandling av arbetskamrater är sällsyntare än andra arbetsskyddsbrott trots att lagen redan i tio år gett möjlighet att väcka åtal.

Orsaken är dels svårigheterna att bevisa psykisk mobbning, dels att upplägget arbetsgivare – arbetstagare ofta omintetgör en rättslig behandling.

– Det krävs mycket av en anställd att gå emot chefen, säger Tamminiemi.

Ahde: "sorgligt"
AKT:s informationschef Hilkka Ahde kommenterade åtalen för Yle och konstaterade att det är "sorgligt" att dylika saker inte kan klaras upp på arbetsplatsen. Hon ville inte närmare kommentera innehållet i åtalen.

Det var den 22 mars i fjol som Räty entledigades och Ahdes uppsägning återtogs.

De dramatiska förvecklingarna, som blev en lång följetong i medierna började i november 2011 när Hilkka Ahde anmälde Timo Räty för osakligt beteende. Anmälan lämnade hon in till Södra Finlands regionförvaltningscentral.