GEORGES GOBET/AFP / Lehtikuva

Cypern fick löfte om stöd

Enligt finansminister Jutta Urpilainen (SDP) kommer Cypern att få sitt nödlån även om utredningarna om penningtvätt och skattesmitning ännu inte är klara. Ett tak på bankchefers bonusar är också på väg.

De europeiska finansministrarna var på gott humör i Bryssel under början av veckan och tidigare strama tyglas lossades en aning. Bland annat får Irland och Portugal förlänga sina lån, och Cypern har fått ett preliminärt löfte om nödlån. Målet är att förhandlingarna ska slutföras inom mars månad.

Ett villkor är att landet går med på utredningar om penningtvätt och skattesmitning, men enligt Urpilainen kommer beslutet om stödpaketet att fattas oberoende, även om villkoren kan förändras.

– Om det uppdagas ny väsentlig information så leder det säkert till åtgärder. Men jag anser att Cyperns situation helt klart är så allvarlig att landet inte klarar sig utan euroländerna stöd, sade Urpilainen till FNB då hon lämnade Ecofin-mötet i går.

Tak på bonusar
Det stora bankpaket som behandlats inom EU sedan maj i fjol, som bland annat slår fast hårdare kapitaltäckningskrav för bankerna, får stöd av så gott som alla finansministrar.
Storbritanniens finansminister George Osbourne motsatte sig fortfarande paketet på grund av en punkt – den som ska begränsa bankchefers bonusar. Enligt den överenskommelse som förhandlats fram mellan Europaparlamentet och EU:s 27 regeringar förra veckan ska en bankir inte kunna få en bonusutbetalning som är större än årslönen, om inte en majoritet av bankens aktieägare godkänner det. Också då är taket två årslöner.

Värst i Londons City
Finland stöder bonustaket som inte innebär någon större dramatik för de nordiska bankerna.

Enligt OP-Pohjola finns för tillfället tre personer inom banken vars bonusar kan överskrida gränsen, men personalchef Teija Sarajärvi understryker att banken kommer att följa de europeiska reglerna.

Nordeas Christian Clausen har inte heller mer än omkring en tredjedels årslön i så kallad rörlig lönedel. Däremot var årslönen i fjol 1,2 miljoner euro, den så kallade rörliga lönedelen 0,4 miljoner och and­ra incentiv 0,3 miljoner.

Enligt Danske Bank rör man sig inte heller där nära det föreslagna bonustaket.

Bonustaket är i praktiken mest en angelägenhet för Londons City, finansområdet där bonusar på fem gånger årslönen inte är ovanliga. Osbourne befarar att EU-bestämmelserna slår bakut och att lönerna i stället växer, och det är utbetalningar som inte kan prövas på samma sätt som bonusar, argumenterar Osbourne.

Paketet med kapital- och likviditetskrav kommer ännu att behandlas så att det är möjligt att nå enighet.