LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Leo RAMIREZ

Chavez har ny allvarlig infektion

Venezuelas ledning samlades i går till krismöte efter att president Hugo Chávez blivit allt sjukare.

Venezuela
Den cancersjuka Hugo Chávez har drabbats av ytterligare en allvarlig luftvägsinfektion och han är i ytterst dåligt skick, meddelade informationsminister Ernesto Villegas i ett kort uttalande på landets television natten till i går.

Den 58-åriga presidenten diagnostiserades med cancer i juni 2011 och har upprepade gånger opererats och vårdats på Kuba sedan dess. Sedan han åkte till Kuba i december har han inte visat sig i offentligheten, med undantag av några foton som har publicerats av honom med sin familj. Han återvände till Venezuela i februari.

Venezuelas politiska ledning samlades i går kväll till krismöte enligt landets television. Vicepresident Nicolas Maduro har samlat ministrar, militära ledare och de tjugo Chávezvänliga guvernörerna i landet för att diskutera läget. Maduro nämnde inte Chávez när han intervjuades på tv utan sade att det handlar om att utvärdera strategiska projekt.

Chávez återvaldes till president för en sexårsperiod i oktober och skulle sväras in på nytt i januari. Landets högsta domstol har bestämt att ceremonin kan skjutas upp tills han mår bättre. Bristen på information oroar folket och oppositionen kräver klara besked.

Chávez utsåg i december Maduro till sin ersättare – ett steg han aldrig tidigare hade tagit inför sina operationer.

Om Chávez dör eller blir inkapabel att styra kräver grundlagen att nyval ordnas så snabbt som möjligt.
Källor: AP, BBC, FNB-AFP